Den misstänkte 55-åringen samt ett av offren. Foto: Polisen

Ska ha tvingat tre personer att tigga – åtalas för människohandel

Uppdaterad
Publicerad

En 55-årig man lovade tre utsatta personer en bättre tillvaro och lättförtjänta pengar när han rekryterade dem för att tigga i Västsverige. Men väl på plats visade sig rekryteraren ha en baktanke. Nu åtalas 55-åringen misstänkt för människohandel.

En 55-årig man, medborgare i ett östeuropeiskt land, åtalas nu vid Göteborgs tingsrätt misstänkt för människohandel. Han ska sedan sommaren 2016 i sitt hemland rekryterat totalt tre personer, två män och en handikappad kvinna, och fört dem till Sverige för att tigga.

De tre personerna ska ha blivit lovade lättförtjänta pengar och mannen ska ha förespeglat att de skulle få behålla pengarna de tiggt ihop.

Inhysta i en lägenhet, först i Göteborg och sedan i Alingsås, ska 55-åringen enligt åklagaren ha misshandlat båda männen för att få dem att lyda, bland annat genom att slå en av dem i ryggen med en järnstång.

– Man kan säga att han var husbonde och de tvingades göra som han sa, säger Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Misstänkt nekar

Mannen själv nekar dock till brott och säger att han ”bara tagit om hand” om personerna.

En av männen, som helt saknat försörjningsmöjligheter i sitt hemland, ska ha tvingats tigga varje dag i Göteborg, Partille eller Alingsås mellan september 2016 och november 2017. 55-åringen ska genom honom ha kommit över uppskattningsvis 140.000 kronor.

Den andra mannen, som rekryterades i februari 2017, ska även han ha saknat försörjningsmöjligheter i sitt hemland. Fram till i november då den misstänkte gärningsmannen greps ska även han ha tvingats att tigga dagligen i Göteborg, Partille, Alingsås eller Surte. Här ska 55-åringen ha kommit över ytterligare uppskattningsvis 70.000 kronor.

– Det är en ren uppskattning utifrån vad tiggare brukar få per dag, numera runt 250 kronor, säger Thomas Ahlstrand.

Kvinna kom undan

Enligt åklagaren fick tiggarna bara mat och husrum för ”arbetet” de utförde. Resten ska 55-åringen ha tagit hand om.

Den handikappade kvinnan lyckades rymma från den aktuella lägenheten i Alingsås redan efter fem dagar sedan hon kommit till Sverige i augusti i år. Hon har ännu inte kunnat höras av polis.

Rättegången är beräknad att ta tre dagar. 55-åringen har suttit häktad sedan den 13 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.