Uddevalla vill bli översvämmningsfritt Foto: Uddevalla Kommun

Uddevalla vill bli översvämningsfritt

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningar har varit ett återkommande problem i Uddevalla och nu ska problemen lösas.

Problemet uppstår när vattnet från Bäveån från fastlandet möter det från Byfjorden i Västerhavet i samband med kraftigt regn och blåst.

Nu har en handlingsplan tagits fram för hur problemet ska lösas – 381 miljoner kommer det kosta och arbetet är klart tidigast 2025.

Kajer i väldigt dåligt skick

En förstudie från konsultbolaget WSP pekar på att fler kontroller av markens bärighet och föroreningar måste göras innan en mer exakt bild kan ges av kostnad och omfattning.

De preliminära beräkningar som finns visar att mer än hälften av summan, 200 miljoner, ska gå till anläggning av nya kajer och bryggor.

– En första besiktning som gjorts visar att en stor del av kajerna är i väldigt dåligt skick och hade behövts renoveras oavsett om det blir översvämningsskydd eller inte. På vissa delar av sträckan saknas det dessutom helt och det är därför det blir så mycket pengar som hamnar där, säger Sten-Anders Olsson, projektledare.

2,5 meter mur

Kajerna som byggs kommer att vara högre än dagens och kommer kompletteras med murar för att nå den höjd på 2,5 meter som krävs för att skydda staden från översvämningar, tillsammans med andra åtgärder som förbättrad insamling av dagvatten.

Handlingsplanen ska nu igenom den politiska processen innan den första deletappen, utredningsfasen med ett anslag på 24 miljoner, kan inledas.

Under onsdagen sammanträdde samhällsbyggnadsnämnden som gav sitt godkännande och nu ska frågan vidare till kommunstyrelse och fullmäktige.

Investeringen omfattar:

Tätskärm, betongmur 41 mkr

Landskap (träd, plantering, bänkar etc.) 9 mkr

VA 54 mkr

Kajer, bryggor 200 mkr

Väg- och gångbyggnad 6 mkr

Förstärkningsarbete 29 mkr

Miljösanering 42 mkr

SUMMA: 381 mkr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.