Det pågår ett febrilt arbete på Rimnersvallen i Uddevalla. Idrottsplatstekniker håller på att ta bort fiberdukarna, som för tredje gången täckts över hela fotbollsplanen.
Den har legat där för att påskynda tillväxten av gräs som såtts ut kala områden efter larvernas invasion.
– Det har varit nätter när man vaknat av mardrömmar när det krupit nästan ormar ur gräsmattan, säger Pera Jacobsson, idrottsplatstekniker på Uddevalla kommun.
Larver lägger ägg
Enligt honom har de ringt runt till hela västra och södra Sverige, där de har liknande fotbollsplaner, men ingen annan har drabbats av hårmygglarver.
– Förmodligen är det rätt förutsättningar för hårmyggan att lägga sina ägg här. De lägger bara ägg i sand och inte i jord och åkermark. Och här har vi ett sandhägn på 60 centimeter.
Var det en dum ide att satsa på sand då?
– Nä, det måste man ha i de här arenorna som ska tåla spel i superettan och allsvenskan och den nivån, säger han.
Hoppet raseras
Gräset har tagit sig fint på en stor del av gräsplanen och hoppet stiger hos Pera Jacobsson. Men det som såg så hoppfullt ut raseras när de sista fiberdukarna tas bort.
– Här har vi upptäckt något som inte var så roligt. Mer hårmyggor och det tyder på att det fortfarande finns larver i plan.
Insektsspecialisten Charlotte Jonsson, på Göteborgs naturhistoriska museum, har inte hört talas om något fall där det varit så stora angrepp på en så stor yta.
– Det är svårt att säga om sådana här problem kommer att öka. Men om klimatet blir varmare så blir det mer gynnsamt för larverna. Och om det kommer stora skyfall kan de inte andas i jorden utan måste upp till ytan för att få luft.
Tar hjälp av analysgrupp
Nu ska Uddevalla kommun ta hjälp av Botaniska analysgruppen och även sprida ut nematoder, som är små maskar, som angriper larverna och dödar dem.
– Maskarna skadar inte gräsmattan utan de angriper bara mygglarverna, säger Charlotte Jonsson.
Kommunen har stora förhoppningar om att problemen ska vara lösta till den 26 april då nästa hemmamatch i superettan ska spelas.