De lämnade sina hem i krigets Ukraina – så blev nya livet i Grästorp

Uppdaterad
Publicerad

Då fick deras barn höra explosionerna. Nu ett lugn vid ån Nossan. För fem månader sedan hamnade Halyna och Svetlana plötsligt i lilla Grästorp i Västergötland. Med jobb och integration är krigets fasor längre bort.

– Vi vill verkligen återvända hem, men än så länge är det för farligt, säger Svetlana Kozachyshcheva från Kiev.

Det var i mars som Grästorps kommun fick stor uppmärksamhet då kommunen hämtade drygt 70 ukrainska flyktingar. Det skedde bara inom några dagar efter att idén kom upp i kommunledningen och genomfördes via en nybildad förening, där alla partier ingår.

För barnens skull

De hade just anlänt med sina barn en dag i mars, mammorna Halyna och Svetlana, när de för SVT berättade att de främst kommit hit för att barnen skulle vara säkra.

Västsverige och kriget i Ukraina

När de båda, fem månader senare, vandrar utmed Nossan har de hunnit bygga upp en trygg tillvaro i Grästorp, fortfarande med barnens väl i fokus.

– Det viktiga är att barnen slipper höra explosionerna, sirenerna och slipper att springa ner i källaren vid flyglarm, säger Halyna Nedykhalova.

Blickar framåt

I Grästorp jobbar nu Halyna på skola och förskola med att hjälpa ukrainska barn. Utöver det studerar hon grafisk design och vill utveckla sig inom det området.

Svetlana arbetar med trädgård, men helst vill hon dela med sig av sina kunskaper i skönhetsvård till svenska tjejer och drömmer om en egen salong.

– Jag hoppas kunna öppna en skönhetssalong här också så jag kan visa svenska tjejer nya tekniker och nya trender, säger hon.

Både Halyna och Svetlana lovprisar grästorpbornas engagemang.

– Svenskarna är väldigt öppna. De är med oss, ser nyheterna och gråter med oss och kramar oss, säger Svetlana.

Siffror: Ukrainare i Sverige

  • Merparten av de 39 000 ukrainare som kommit till Sverige i år är kvar.
  • Knappt 3 000 av dessa har lämnat Sverige.
  • Om de rest tillbaka eller till andra länder framgår inte.

Källa: Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet