Ulf Bengtsson står bland alla sina brädspel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Bengtsson står bland alla sina brädspel. Starta klippet för att få tips om hur du spelar med barnen. Foto: Amorina Ahlsell

Ulf från Göteborg har 1 200 brädspel i källaren: ”Sparat sedan jag var barn”

Publicerad

Årets julklapp blev ingen ny pryl för entusiasten Ulf Bengtsson. Han har lagt hela sitt liv på att samla och spela brädspel.

– Jag växte aldrig ur spelåldern så jag har sparat spel sedan jag var barn, säger han och skrattar.

I en villakällare i Svartedalen i Göteborg har Ulf Bengtsson skapat sig ett spelparadis. Väggarna är täckta med alla möjliga sorters spel och i mitten står ett spelbord som alltid står redo för att spelas på.

– När det är lätt att förstå reglerna men svårt att veta hur man gör det bra, de spelen gillar jag mest, säger Ulf Bengtsson.

Inklusive alla expansions (tilläggsspel till ett grundspel) tror Ulf att han har 1 200 spel. Men alla har inte äran att bli spelade lika mycket.

– Man brukar tala om “skamhyllan”, den del där de ospelade spelen står. Det kanske är ett tiotal spel som jag inte har spelat, en del har fortfarande plasten kvar. 

Bästa knepen för en bra spelkväll med barn

Varje torsdag träffar Ulf vänner och spelar i spelrummet. Han är även ordförande i Västspel, en förening för barn och ungdomar som har spel som intresse och har mycket erfarenhet av att spela med just barn och ungdomar.

– Det är viktigt att det är ett spel som en själv också tycker är roligt att spela, för barn vill ju ofta spela samma spel om och om igen.

Det viktigaste att tänka på när man ska spela tillsammans med barn tycker Ulf är att spelet inte är för långt eller alltför komplicerat. Samtidigt ska man inte undervärdera vad barnen faktiskt klarar av.

– De är ofta lite smartare än vad man tror. Om man är duktig på att förklara så brukar de klara av ganska mycket faktiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.