kvinna i prästskjorta, grå kavaj, glasögon och med bibel i handen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrica Fritzson blir ny biskop i Skara stift. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Ulrica Fritzson blir Skara stifts första kvinnliga biskop

Uppdaterad
Publicerad

Skara stift har haft 83 olika män som biskopar i sin tusenåriga historia. Nu står det klart att nästa biskop första gången kommer att bli en kvinna.

– Jag känner en djup tacksamhet inför alla kvinnliga präster som gått före mig, säger Ulrica Fritzson, blivande biskop i Skara stift.

På onsdagen avgjordes biskopsvalet och med 50,44 procent av rösterna stod det klart att 56-åriga Ulrica Fritzson höst kommer efterträda Åke Bonnier som biskop i Skara stift.

– Jag känner mig också hedrad över att få ta över efter biskop Åke som gjort ett fantastiskt avtryck som biskop i Skara stift. Jag ska göra mitt allra bästa i det som ligger framför mig, säger Ulrica Fritzson.

Kommer finnas på sociala medier

Biskop Åke Bonnier som tillträdde 2012 har bland annat gjort sig känd för att arbeta för förståelse mellan olika religionsinriktningar och för att vara mycket aktiv på sociala medier.

– Vi behöver förhålla oss till sociala medier och där kommer jag också att finnas fast kanske inte på samma sätt som biskop Åke, säger Ulrica Fritzson.

Vigs till biskop i höst

För närvarande är Ulrica Fritzson stiftsteolog i Skara. Hon blev särskilt uppmärksammad när hon under utfrågningarna före biskopsvalet sade att hon inte kommer att godkänna nya präster som inte vill viga samkönade par.

Den 22 september vigs hon till biskop i Uppsala domkyrka av ärkebiskop Martin Modéus och tas emot som biskop 28 september i Skara domkyrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.