En kvinna med långt hår sitter vid ett bord i ett rum med tapetserade väggar. Det finns en vattenkaraff på bordet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Ulrika berätta om livet med Alzheimers i klippet ovan. Foto: SVT

Ulrika från Göteborg fick Alzheimers som 44-åring – hyllas för sitt arbete

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om demenssjukdomen Alzheimers vände upp och ner på Ulrika Harmsens liv. Hon bestämde sig för att dela med sig av sina erfarenheter – och nu får hennes offentliga arbete erkännande med ett stipendium från Alzheimers Life stiftelse.

– Det känns som en bekräftelse på att jag gör någonting bra, säger Ulrika Harmsen.

Diagnosen kom som en chock. Ulrika Harmsen i Göteborg hade fått hjärnskakning i samband med en olycka på jobbet och när symptomen inte försvann startade vården en utredning för att förstå varför hon inte blev bättre. 

Väl där kunde varken hon eller hennes man tro läkarens ord.

– Vi bröt ihop fullständigt. Jag bara sa nej, det stämmer inte, ni måste ha fel, säger Ulrika Harmsen.

De sökte en andra- och sen en tredje åsikt, men alla bekräftade samma diagnos – Ulrika hade fått Alzheimers vid 44 års ålder.

”Mamma, kommer du glömma oss nu?”

Tidigare arbetade Ulrika som speciallärare för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, så som ADHD och autism. Men när beskedet om Alzheimers kom fick hon lämna sin tjänst.

Istället hamnade allt fokus på hennes tre döttrar.

– Vi sökte hjälp om hur vi skulle berätta för dem, men inget vi fick lära oss då kunde förbereda oss på deras frågor. Det var det svåraste jag gjort, säger Ulrika.

Under samtalet möttes de av frågan ”mamma, kommer du glömma oss nu?”, som senare skulle bli titeln på Ulrikas första bok om sjukdomen.

Ökar medvetenheten av demenssjukdomar

I år tilldelades hon Alzheimers Lifes Eldsjälsstipendier till tjänst för hennes arbete kring sjukdomen. Priset på 25 000 kronor hoppas Ulrika nu kunna använda för att skriva en andra bok, riktad till barn med förädlar som lider av minnessvårigheter.

– Jag tänker att barnen kanske kan få en känsla av att de inte är ensamma, säger Ulrika Harmsen.

Mobiltest och blodprov ska upptäcka Alzheimers tidigare

Två personer står inuti ett rum och betraktar en smartphone. Rummet har ljusa väggar och ett fönster som släpper in naturligt ljus. Det finns stolar och ett bord i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur man med hjälp av en app ska kunna upptäcka sjukdomen Alzheimers tidigare. Ny forskning i Västra Götaland. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.