Undersköterskan och fackordförande Christine Marttila säger att de kämpat länge för att deras yrke ska få högre status och att Socialstyrelsens beslut om skyddad yrkestitel är en bit på vägen.
– Det är jätteviktigt! Bland annat för att få fler att läsa till undersköterska och att inte vem som helst får kalla sig undersköterska. Arbetsgivaren vet också vad de kan ställa för krav på den anställde, säger hon.
Läkarförbundet kritiska
Det är den första juli i år som förändringen träder i kraft. D
et innebär att det från och med då behövs ett bevis från Socialstyrelsen för att få använda titeln undersköterska inom vård och omsorg. Något som Läkartidningen skrivit om.
Det här kritiseras av Läkarförbundet och Läkarföreningen i Västra Götaland, eftersom de menar att det försvårar möjligheten för läkarstudenter och läkare utbildade utanför EU att kunna arbeta som undersköterskor under bland annat semestermånader som sommarjobb, något de kunnat göra hittills.
– Jag tycker det är tråkigt att vi inte har kunnat nå en samsyn med Socialstyrelsen i den här frågan. Vi ser en risk för att det på sikt kan leda till svårigheter att bemanna vården och att läkarstudenter och utlandsutbildade inte kan få den här erfarenheten.
Den som redan har en tillsvidareanställning som undersköterska när de nya reglerna börjar gälla får fortsätta att använda titeln till och med den 30 juni 2033 utan bevis.
Undersköterska:
• I Sverige finns i dag omkring 180 000 personer som arbetar som undersköterskor och ytterligare ett par hundra tusen i närliggande yrken som behandlingsassistenter och liknande.
• Ett mycket stort antal personer väntas därför ansöka om att få ett bevis om skyddad yrkestitel i sommar när Socialstyrelsens digitala ansökningstjänst öppnar.
• De nya reglerna, som träder i kraft den 1 juli 2023, innebär att det kommer att behövas ett bevis för att få använda titeln undersköterska inom vård och omsorg. Den som är tillsvidareanställd undersköterska vid den tidpunkten behöver dock inte ansöka på en gång, utan får behålla sin titel i tio år.
Källa: Socialstyrelsen