Ett bostadsbygge. Foto: TT

Unga har inte råd att köpa bostadsrätt i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges byggindustrier har tittat på hur svårt det är för unga ensamboende att köpa sin egen lägenhet. I Göteborg är det nästan 90 procent av de unga mellan 25 och 35 år som ställs utanför bostadsmarknaden.

I Branschorganisationen Sveriges byggindustriers färska rapport görs analysen att fler unga skulle ha möjlighet att köpa bostad ifall amorteringskraven sänktes. 88 procent av de unga ensamboende har inte möjlighet att få lån till bostadsrätter för de centrala stadsdelarna av Göteborg. 

– Det är ändå en anmärkningsvärt hög siffra. Det måste vi säga när det drabbar så många, säger Anna Lönn Lundbäck som är regionchef på Sveriges byggindustrier i väst.

– Trösklarna har blivit högre och högre och det är den här rapporten ett bevis på.

Lättare att få lån

Förutom sänkta amorteringskrav så föreslår rapporten även lägre stressräntor, det vill säga den högre räntenivå som bankerna kräver att låntagare ska klara av att betala vid svårare räntetider, för att det ska bli lättare för unga att få lån till bostad.

– Sänkt krav på kontantinsats tror vi också skulle göra effekt.

Byggs mindre och mindre

Anna Lönn Lundbäck pekar också på problemen med bostadsbristen och att det inte byggs i tillräckligt stor utsträckning utifrån det stora behov som finns.

Sveriges byggindustriers byggprognos visar att bostadsbyggandet i hela Sverige minskar och de kommande två åren spås en tredjedel av marknaden för nyproducerade bostäder vara borta på två år.

– I Göteborg har inte bostadsbyggandet minskat lika mycket som i resten av landet men det finns en rädsla bland våra medlemsföretag att det kommer gå den vägen även här.

– Vi har haft ett bostadsunderskott här under lång tid och vi skulle behöva bygga i en hög takt i många år framöver. Både för att unga lättare ska få lägenhet men också för att man ska kunna ha möjlighet att flytta, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.