Foto: SVT

Var tredje ung idrottare är skadad

Uppdaterad
Publicerad

Mängden skador inom svensk friidrott de senaste åren oroar många inom sporten. Läkare ser förslitningsskador på 15-20-åringar och talar om en dramatisk ökning. Orsaken är att många ungdomar fått fel träning i väldigt unga år, menar chefstränaren på friidrottsgymnasiet i Göteborg.

– Vi fick just besked om att 30 procent av riksidrottsgymnasieeleverna, alla sporter, är skadade (längre än 30 dagar) och det är otroligt bekymmersamt, säger Kristian Pettersson som är friidrottsansvarig på Katrinelundsgymnasiet i Göteborg.

Att eleverna är mycket mer skadade idag än tidigare är idrottslärarna överens om, Men de är inte överens om orsakerna. på sex av sju idrottsgymnasier anser man att grundkonditionen hos eleverna är sämre nu än förr och att det är därför som de skadas. Men det håller inte Kristian Pettersson med om. Han anser att grundkonditionen är god.

– Vi gör ju screeningtester till exempel och där får de väldigt bra resultat, säger han.

Han menar att huvudorsaken till skadorna är att de idrottande ungdomarna fått fel träning från början, långt innan de kom till gymnasiet.

– Det jag tror är en del av skadebekymren är att de kanske har börjat med specialistträning för tidigt och att det leder till att deras kroppar inte hänger med, de kan vara inne i en sista tillväxtperiod och så vidare.

Hur tidigt är det vanligt man börjar elitträna?

– Väldigt vanligt att man i klubbarna vill ta sista steget och vinna SM i väldigt unga år, men det hade varit bättre att vänta lite grand och låta dem växa färdigt innan man började med den träningen, säger Kristian Pettersson till SVT Västnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.