Ungdomscoachen Linus Bader har just gått bärsärk i rage roomet med en liten slägga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungdomscoachen Linus Bader har just gått bärsärk i rage roomet med en liten slägga. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Ungdomar i Hjo bjuds in till rage room – ska dämpa stress

Publicerad

Hur gör du för att dämpa sportlovsstressen? Skidåkning, spa, promenad i skogen? Hjo kommun testar ett annorlunda sätt där man bjuder in ungdomar till ett rage room – alltså att slå sönder saker i en kontrollerad miljö.

– Det kan vara udda grej att få ut sin frustration, säger Linus Bader, ungdomscoach på Ung i Hjo, kommunens ungdomsverksamhet.

Tillsammans med sina kollegor tog han nyligen del av en undersökning som visar att flera högstadieelever i kommunen känner sig stressade. De började skanna av nätet i jakt på sätt att motverka detta. Plötsligt kom de över konceptet rage room.

Pratar om andra metoder

– Vi gjorde i ordning ett rum och efterlyste saker som ungdomarna kunde slå sönder. Det blev flera donationer, säger Linus Bader.

Ett dussin högstadieungdomar – varav hälften tjejer och hälften killar – anmälde sig till torsdagens rage-kväll. Förutom att slå sönder saker fick de även chans att prata ut om stress.

– Vi har läst att rage room är bra mot kortvarig stress. Men vi går även igenom mer långsiktiga hanteringsmetoder som meditation, yoga och träning med ungdomarna, säger Linus Bader.

Dan Hasson, som är stressforskare på Karolinska institutet, menar att man ska vara pragmatisk när det gäller stresshantering.

Viktigt med andning

– Det här med att slå sönder saker är ett tveeggat svärd. Mår man bra av det och det inte skadar någon så behöver det inte vara något fel på metoden. Men övar du på att få ner stress med aggressivitet så blir du kanske mer benägen att bli aggressiv när du ska dämpa stress, säger han.

Det viktigaste för att en person ska kunna slappna av är djupandning, enligt Dan Hasson. Sen gäller det att hitta en pedagogisk modell för att kunna ändra och få till den rätta andningen.

Såhär såg rummet ut efter att ungdomarna var färdiga. Foto: Ung i Hjo.

Skräpet från rage-kvällen ska användas i kommande konstprojekt för ungdomarna.

– Det är första gången vi provar, så vi får se om det blir en återkommande sportlovsaktivitet, säger Linus Bader.

I klippet kan du se när rage roomet testas.

Rage room

Kallas även anger room, wrecking room, break room eller smash room.

• Innebär att man går in i ett rum, väljer ett tillhygge och sen slår sönder en massa föremål. Tanken är att besökaren ska ta ut ilska och frustration eller bara testa sina gränser.

Lanserades först 2008. Kommer ursprungligen från Japan. Spred sig därefter till flera länder.

• Kom till Sverige under 2020-2021. Har funnits i bland annat Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.