Foto: SVT/Johanna Olofsson

Ungdomsfylleriet halverades

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsfylleriet i Öckerö kommun halverades med en ny metod och nu sprids den så kallade Öckerömetoden till andra kommuner. Och nyckeln till den framgången är föräldrarnas inställning.

Vi befinner oss i Alingsås och just den här kvällen är det snart dags för en föreläsning om alkohol och droger bland ungdomar. Ett aktuellt ämne nu när bland annat försäljningen av nätdroger ökat. En av dem som sökt sig till Nolhagaskolans aula i Alingsås är föräldern Laila Selander.

– Jag har en son som går i årskurs åtta och en äldre son som går andra året i gymnasiet och jag har faktiskt aldrig varit på en sådan här föreläsning tidigare så jag tycker det passar ganska bra med tanke på hur det är i Alingsås just nu, med drogen spice och så vidare.

Halverad alkoholkonsumtion på Öckerö

För drygt femton år sedan visade en rikstäckande drogvaneundersökning, som gjordes av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning och Västra Götalands Folkhälsokommitté, att niondeklassare i Öckerö kommun drack mer alkohol än i någon av de andra kommunerna i Västra Götaland.

Något som drogförebyggaren Håkan Fransson tog tag i och enligt de årliga undersökningar som gjorts sedan dess så har ungdomsfylleriet på Öckerö halverats och dessutom har debutåldern höjts från jullovet i sjuan till sommarlovet efter nian. Och nyckeln till framgången är enligt Håkan Fransson helt och hållet föräldrarnas inställning.

– Ja, verktyget är att man inte bjuder och inte köper ut och att man håller koll på sitt eget alkoholintag och att man gör överensskommelser med andra föräldrar att man har samma regler, säger Håkan Fransson.

Men det är väl ingenting nytt, det har väl föräldrar sagt och gjort i många år?

– Vi kanske har sagt till våra ungdomar att de inte ska dricka men vi kanske inte har satt kraft bakom orden riktigt.

Öckerömetoden effektiv

Den så kallade Öckerömetoden sprids nu till bland annat Grästorp, Essunga och Alingsås och det är med ett hittills gott resultat, för även i Essunga har alkoholkonsumtionen halverats bland elever på högstadiet. Men att halveringen beror på att ungdomar skulle ha gått över till andra droger tror inte Håkan Fransson.

– Det är många som tror det men tvärtom så är det så att om man inte dricker och inte använder tobak så provar man mycket sällan narkotika.

Hur kan du vara säker på att ungdomarna svarar ärligt på frågorna?

– I olika studier så ser man att det stämmer med verkligheten för det vi kan se på gator och torg stämmer överens med det vi kan se i våra enkäter.

Metoden bygger alltså på ett stort engagemang från föräldrarnas sida. Men, något större engagemang såg vi inte den här kvällen då uppslutningen var minst sagt tunn.

– Jag jobbar ju helst med ordinarie föräldramöten, då är det en mer mangrann uppslutning. Att ordna ett separat drogmöte är inte så enkelt. Man har fullt upp och det är svårt att få föräldrar att gå ur soffan, säger Håkan Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.