För tre dagar sedan stod det klart att den nya Jämställdhetsmyndigheten i Angered i Göteborg läggs ner. Foto: SVT

Upprop mot nedläggning av ny myndighet

Uppdaterad
Publicerad

För tre dagar sedan stod det klart att den nya Jämställdhetsmyndigheten i Angered i Göteborg läggs ner. Något som nu Sveriges genusforskarförbunds styrelse protesterar emot.

– Hittills har det kommit in 15 093 namnunderskrifter mot nedläggningen. Det är mycket större än jag trodde att det skulle bli. Det är nästan rörande, säger Lena Martinsson, ordförande i Genusforskarförbundet.

Den eventuella nedläggningen av jämställdhetsmyndigheten upprör och engagerar. Arbetsmarknadsutskottet kommer att fatta beslut i frågan på måndag. Enligt Lena Martinsson har det nu kommit in 15 093 namnunderskrifter i protest mot ne

Lena Martinsson, ordförande i Genusforskarförbundet. Foto: privat

dläggningen.

– Jag är glad men inte förvånad eftersom jag vet att den här frågan är mycket viktig för människors arbetsliv, vardag och när det gäller rätten att kunna styra över sina egna liv, säger Lena Martinsson till SVT Nyheter Väst.

Stabiliserande kraft

Hon säger att det finns flera skäl till att Genusforskarförbundet agerar i frågan:

– Vi anser att det finns ett politiskt förakt mot jämställdhetsfrågor och mot genusforskning och även i kampen för HBTQ-rättigheter.  Och vi är djupt bekymrade över politiska ifrågasättanden av jämställdhetsarbeten.

Varför vill ni att jämställdhetsmyndigheten ska finnas kvar?

– Det är av flera skäl. Jämställdhetsmyndigheten är en stabiliserande kraft när det gäller jämställdhetsarbetet och myndigheten ser också till att det finns mer kunskap om hur man genomför det arbetet på ett bra sätt ute i landet.

Till söndag kväll

Det går väl att jobba med jämställdhet på andra sätt, om det nu är så att pengar måste sparas?

– Det går säkert men då måste man som politiker ta ansvaret och utreda hur det skulle kunna göras på ett bra sätt och komma med förslag innan man beslutar om en nedläggning av Jämställdhetsmyndigheten.

Uppropet med namninsamlingen pågår till söndagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.