Göteborgs hamn Foto: Göteborgs Hamn AB

Uppsägningar väcker frustration i hamnen

Uppdaterad
Publicerad

Uppsägningarna har börjat delas ut till de berörda arbetarna i Göteborgs hamn. Arbetsgivaren APM Terminals menar att alla regler följs, men utestängda fackförbundet Hamnfyran menar att flera personer fått fel anställningstid beräknad.

– Vi utgår från att hela turordningslistan är felaktig, säger Hamnfyrans styrelseledamot Erik Helgeson.

Efter en långdragen konflikt mellan APM Terminals och Hamnfyran i Göteborg, varslades 160 personer om uppsägning den 20 juni i år. Efter interna förhandlingar landade man i att 140 personer skulle sägas upp på grund av volymminskningen i terminalen.

Konflikten som påverkat hamnens arbete började ursprungligen med att kollektivavtal skrevs med Transportarbetarförbundet, och inte med Hamnarbetarförbundet som organiserar 85 procent av alla arbetare i Göteborgs hamn. Hamnfyran har sedan dess krävt att få vara med i förhandlingar och representera sina medlemmar.

Blockader och lockouter

Hamnfyran har tidigare i år genomfört en åtta timmar lång strejk, och blockader mot övertid och anställningar som svar på att arbetsgivaren ansett att man haft en övertalighet på 80 personer. APM Terminals svarade med en lockout som varat i sex veckor. Nu har Hamnfyran lagt ner alla stridsåtgärder och fokuserar på att hantera medlemmarnas uppsägningar.

Den som blivit uppsagd har två veckor på sig att begära att uppsägningen ogiltigförklaras. Där ligger fokus just nu.

– Uppsägningar i semestertider är svårhanterligt. De som fick förra veckan är de som ska på semester denna vecka. Nu kartlägger vi om folk är hemma för att skriva på lapparna, säger Erik Helgeson. Det är en given följd att det blir mycket problem när de uppsägningshotades fackförening är utestängd från förhandlingarna.

Fel i beräkningen

Man riktar dock kritik mot arbetsgivarens urval för uppsägningarna.

– Det är fel i beräkningar av anställningstid, fel i hur lång uppsägningstid personerna har fått, säger Erik Helgeson.

APM Terminals slår ifrån sig kritiken.

– Den interna processen pågår just nu, det är något vi måste göra. Självklart följer vi alla de LAS-regler som vi ska göra som arbetsgivare, säger APM Terminals informationschef, Annika Hilmersson. Vad gäller uppsägningsprocessen och förhandlingen så har man gjort det med de som har kollektivavtal. De representerar också alla hamnarbetare i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.