Utredning om språktest för personal i Göteborgs äldrevård ger få svar

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Göteborg är överens om att de som söker jobb inom äldreomsorgen bör genomgå ett språktest. I höstas bad man sina tjänstemän att ta fram förslag på ett sådant. Nu är utredningen klar – men någon modell för språktest presenteras inte. 

– Det måste hända något nu! Andra kommuner har ju löst detta, säger kommunalrådet Marina Johansson (S).

Se politikerna i klippet ovan om varför man inte har något klart språktest ännu. 

Utredarna skriver att språktester som finns på marknaden är dyra och inte fyller behoven. Nyttan av god språkkompetens understryks – men det saknas handfasta förslag för hur man ska rätta till bristerna.

Valet 2022 Väst

– Jag blir så förbannad när de säger att det inte går att införa språktest. Det är klart att det går! säger Marina Johansson (S).

Hon ger utredningen betyget “icke godkänd” och påpekar att man i flera kommuner redan använder sig av språktest.

Botkyrka förebild

Botkyrka nämns som en förebild. Där presenteras olika scenarier för en jobbsökande.  Ett exempel: “Du kommer in i rummet och ser att en gammal vårdtagare har ramlat – vad gör du?”

– Då kan man se hur personen beter sig och hur hon kommunicerar med kolleger. Personen får också beskriva både muntligt och skriftligt vad som hänt, säger Marina Johansson (S).

Kommunalrådet Elisabet Lann (KD), med ansvar för äldrefrågor, säger att tjänstemännen inte har tittat på Botkyrka-modellen – eller någon annan kommun där språktester införts.

– Det har inte efterfrågats. Man har tittat på tester som används vid språkutbildning. Och där har man inte hittat något lämpligt, säger hon.

Utveckla metodik 

Varför utredarna inte har studerat de modeller som redan används i andra kommuner är oklart. Men Elisabet Lann säger att tjänstemännen landar i att intervjumetodiken behöver kompletteras med en skriftlig del, och att det nog inte skiljer sig så mycket från Botkyrka-modellen.

– Men tester löser inte grundproblemet med rekryteringen. Under lång tid har man inte varit så noga med vilka man har rekryterat. Även om vi jobbar rätt framöver, står vi fortfarande med den personal som är där nu. Och där har en del otillräckliga språkkunskaper.

Erfarenheterna från Botkyrka visar att det där blivit lättare att rekrytera kvalificerad personal sedan testerna infördes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet