En delad bild där den vänstra sektionen visar en uniform med en ukrainsk flaggnål och en räddningstjänstbricka på en persons bröst. Den högra sektionen visar logotypen för Räddningstjänsten Storgöteborg med en stiliserad flamma och hjärtslag mot en tegelvägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera chefer inom räddningstjänsten Storgöteborg har fått felaktig övertidsersättning på totalt 3,4 miljoner kronor sedan 2013. Foto: SVT

Utredningen om räddningstjänsten klar – felaktig ersättning på 3,4 miljoner

Publicerad

Flera chefer inom räddningstjänsten Storgöteborg har fått felaktig övertidsersättning på totalt 3,4 miljoner kronor sedan 2013. Det visar en extern utredning, som startades efter att en visselblåsare slagit larm i november.

– Rapporten är enögd, säger förbundsdirektör Lars Klevensparr, som varit avstängd från sitt jobb i flera månader.

Visselblåsaren tipsade om misstänkt vänskapskorruption och privata inköp på räddningstjänstens bekostnad av flera högt uppsatta chefer. Men utredaren hittar inte belägg för detta.

Däremot har ett antal chefer har fått beredskapsersättning för att vara beredda på att jobba – plus övertidsersättning när de väl har ryckt in och arbetat. Ett upplägg som inte har stöd i anställningsavtal eller kollektivavtal.

– Vi får bara erkänna att detta inte har varit rätt hanterat. Vi har inte haft ett lokalt avtal i den här frågan, säger räddningschef Anders Ekberg.

Han säger att det här sättet att jobba och få ersättning har varit praxis sedan lång tid tillbaka.

– Vi ser den här beredskapsfunktionen som ett tilläggsuppdrag som alltså inte tillhört ens grunduppdrag. Då har detta varit en lösning. Det är ingen medveten handling att man försökt roffa åt sig på något sätt, säger han.

”Rapporten visar bara ena sidan”

Lars Klevensparr är inne på samma linje.

– Det borde ha funnits ett lokalt kollektivavtal. Men rapporten visar bara ena sidan av myntet. Det har varit såhär i säkert 30 år och fungerar såhär inom många andra räddningstjänster också, säger han.

Han är fortfarande avstängd från sitt jobb och berättar att det är oklart vad som händer framöver. Anders Ekberg är däremot tillbaka på jobbet sedan i mitten av december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.