Daniel Bernmar (V) sa under pressträffen vid lunchtid på tisdagen att gruppen sedan valet bjudit in Socialdemokraterna till en samverkan men att S har tackat nej.
– Vi kommer lägga fram en gemensam budget, för vi tror på ett mer rättvist och hållbart Göteborg. Vi uppmanar Socialdemokraterna att rösta på den budgeten för att säkra välfärden, sa han.
V, Fi och MP kommer tillsammans bilda ett block som är större än Socialdemokraterna men mindre än Alliansen.
– Socialdemokraternas agerande riskerar att leda till att Alliansen blir största block i Göteborg.
Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (Fi) uttryckte besvikelse över Socialdemokraternas agerande efter valresultatet.
– Vårt tålamod är nu slut. Vi tror att Socialdemokraternas väljare hellre ser att den rödgrönrosa budgeten som vi kommer lägga fram ska bli verklighet än Alliansens budget, sa Karin Pleijel.
Hermansson inte förvånad
Ann-Sofie Hermansson (S) kommunstyrelsens ordförande, säger att det var oväntat att Miljöpartiet valde att ställa sig i vänsterhörnet, men annars är hon inte direkt förvånad över att vänsterblocket går ihop och går i opposition.
– Vårt samarbetet har i realiteten varit slut sedan valet, säger hon.
Även om hon inte helt stänger dörren för ett framtida samarbete med V, MP och Fi, vill Hermansson helst se att ett blocköverskridande samarbete tillsammans med någon eller några av de resterande partierna, förutom SD.
– Det behövs bredare samverkan, annars blir det väldigt komplicerat att styra staden, säger hon.
Svårt politiskt landskap i Göteborg
Det är dock fortfarande oklart hur Göteborg ska styras under mandatperioden. Sedan valet i september har politikerna stått och stampat och inte kunnat enas om något samarbete som kan leda till ett styre.
– Det politiska landskapet är extraordinärt efter det här valet. Jag har aldrig sett något liknande tidigare. Det går inte att göra precis som vanligt, har Ann-Sofie Hermansson tidigare sagt till SVT Nyheter Väst.
Problemet är att det inte har funnits någon konstellation utifrån valresultatet som kan skapa en majoritet. Och för att ens skapa en minoritetskoalition krävs det att vissa partier går med på kraftiga kompromisser.
Exempelvis att Demokraterna släpper kravet på ett stopp av Västlänken, deras viktigaste vallöfte. Något som enligt partiledningen inte är aktuellt.
Andra möjliga konstellationer som har diskuterats är Alliansen+MP eller S+M, men ingen av dessa ser ut att vara aktuella i nuläget.
Så många mandat får blocken
Socialdemokraterna: 17 mandat
De rödgrönrosa (V, MP, Fi): 19 mandat
Alliansen: 24 mandat
Demokraterna: 14 mandat
Sverigedemokraterna: 7 mandat