Helt självförsörjande på el – det var tanken när man började renoveringen av sex hyreshus i Vårgårda. Med hjälp av vätgas skulle överskottsenergin från solpaneler på taket lagras och sparas till vinterns mörka månader.
Men nu är det osäkert om lösningen med vätgas kommer att bli av. Enligt kommunen kommer Länsstyrelsen att klassa vätgasanläggningen som ”farlig verksamhet”. Frågan är om det då går att förvara vätgasen i panncentralen där det var tänkt, bara ett stenkast bort ifrån hyreshusen.
– Eftersom det inte finns någon praxis eller några bestämmelser för den här typen av verksamhet med vätgasproduktion och lagring så har vi
inga givna tal att gå på. Det är något som vi får komma fram till med de tillståndsgivare som finns, säger Ulf Bengtsson, interim vd för Vårgårda Bostäder.
Fyra vägar framåt
Kommunen har tittat på fyra alternativa scenarier. Det billigaste alternativet är att fullfölja renoveringen av husen, men utan vätgas och utan solceller på de tre återstående husen. Det beräknas kosta drygt 352 miljoner kronor.
Det dyraste alternativet är att fullt ut satsa på vätgaslösningen men att då bygga en ny byggnad för vätgasen. Då hamnar slutnotan på nära 374 miljoner kronor.
Utesluter inget scenario
För det kommunala bostadsbolaget handlar det om att se över hur bolagets ekonomi påverkas på sikt. Mikaela Engström utesluter inte att bolaget skulle behöva ta till än mer drastiska åtgärder, som att pausa renoveringen av de återstående husen.
– Skulle det vara så att vi ser att ekonomin inte klarar det så är vi tvungna till att avbryta, även om det så klart inte är något vi vill.
I klippet ovan kan du se hur tekniken är tänkt att fungera samt höra kommunalrådets Bengt Hilmerssons (C) syn på situationen.