Personer med funktionsnedsättningar provar olika multisensoriska musikinstrument.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du se besökarna testa olika typer av multisensoriska musikinstrument. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Världskulturmuseet öppnar utställning mot personer med funktionsvariation

Publicerad

Med hjälp av sinnesupplevelser i form av musik, ljus och fiberoptik kan besökarna skapa musik ihop. Nu har Världskulturmuseet i Göteborg öppnat en ny utställning som särskilt riktar sig mot personer som lever med omfattande kognitiva, kommunikativa och fysiska funktionsnedsättningar.

– Asbra, asbra, asbra, tycker besökaren Philip Fransson, som rest hela vägen från Ystad för att ta del av utställningen.

Miljön är inspirerad av en skog i månsken och som besökare möter man så kallade miskar, multisensoriska musikinstrument som gör det möjligt för personer med olika funktionsnedsättningar att uttrycka sig musikaliskt.

Vill skapa tillgänglighet

– Vi ser ett behov i samhället att vår målgrupp ska få utrymme och få tillgång till miljöer som de kan utforska, men också att de kan göra ett avtryck och känna sig välkomna, säger Sara Rundqvist.

Hon är handledare på Eldorado Resurscenter, som jobbar med aktivitet, kunskap och kultur för personer med svår till mycket svår intellektuell funktionsnedsättning.

Tillsammans med bland annat Lunds tekniska högskola, FUB Göteborg och Furuboda Folkhögskola har de under ett antal år arbetat fram utställningen som kommer vara öppen ett år framåt. Projektet finansieras av Allmänna arvsfonden.

– Personer med funktionsnedsättningar är i fokus här, men vi tror även att det kommer locka små barn, säger utställningsproducenten Lena Stammarnäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.