I SVT:s Fråga doktorn berättar nu Malin Stenberg om hela resan. Det var i gymnasiet som hon fick reda på att hon fötts utan livmoder.
– Till en början så ifrågasatte jag min existens som kvinna. Vem är jag om jag inte kan reproducera mig. Många sådana tankar hade jag.
Hon slutade inte drömma om egna barn. På ett informationsmöte på Sahlgrenska får Malin höra talas om möjligheten att få en transplanterad livmoder.
”Otroligt stolt”
I februari 2013 får Malin en livmodertransplantation. Ett år senare sätts ett embryo in. Malin blir gravid.
– Jag kände mig som den första kvinnan i världen som var gravid. Otroligt stolt. En fantastisk känsla att känna det här lilla livet växa inom sig.
Den 4 september 2014 föds Vincent som det första barn någonsin som fötts med hjälp av en transplanterad livmoder.
Se hela reportaget i Fråga doktorn.
LIVMODERTRANSPLANTATION
I Sverige har forskningen kring livmodertransplantationer pågått sedan 1999. Forskningen har gjorts och görs också på många andra platser i världen.
De första försöken i Sverige gjordes på möss, och 2003 kunde man rapportera de första graviditeterna i världen med levande avkomma från mus. Därefter började man forska på får.
Den första transplantationen på människa i Sverige gjordes 2012. Flera kvinnor har efter det fått livmödrar transplanterade och ingreppet har med tiden effektiviserats. I dag är operationstiden för donatorn cirka tio timmar.
Efter transplantationerna har graviditetsförsök påbörjats med hjälp av IVF. I september 2014 föddes världens första barn till en kvinna med transplanterad livmoder. Efter det har flera barn fötts, både i Sverige och andra länder.
Kvinnorna måstes behandlas med avstötningshämmande läkemedel efter transplantationen. När kvinnan fött de barn hon önskat opereras livmodern bort igen. Den kan inte användas på nytt.
Källa: Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet