• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Varnar för bantningsmetoden – kan ge kräkningar och tarmvred

Uppdaterad
Publicerad

Att sätta in en ballong i magsäcken är en växande trend för viktnedgång. Men risken för allvarliga komplikationer är stor och nu går Läkemedelsverket ut med en varning. Även i Göteborg har läkare märkt av problemet.

– Vi har ju haft ett antal patienter som har kommit med akuta komplikationer, säger Ville Wallenius, överläkare kirurgi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Redan under 1990-talet användes ballonger för att banta. In genom munnen och ner i magsäcken, för att sen blåsas upp eller fyllas med vatten. Patienten får då en mättnadskänsla – som gör att de ska gå ner i vikt.

Efter flera års tystnad och produktutveckling började man i Sverige igen använda metoden för fem år sedan inom den privata vården. Men trots förbättrade procedurer och hållbarare ballonger varnar Läkemedelsverket för att det kan medföra stora risker.

– Jag skulle inte tillråda någon att göra det, därför att det inte är något jättebra metod. Mycket komplikationer, dyrt och man uppnår bara en tillfällig effekt, säger Ville Wallenius, överläkare vid Sahlgrenska.

Har behövt akutopereras

I Sverige har allvarliga tillbud så som långtgående kräkningar och tarmvred rapporterats. I vissa fall har även patienter behövs sövas och akutopereras. I andra länder, däribland USA, har det rapporterats om dödsfall efter ingreppet.

Enligt Läkemedelsverket kan det också finnas brister i informationen till patienterna, både inför och efter ingreppet. Dessutom tror de, trots den ökande inrapporteringen, att det finns ett mörkertal.

– De läkare som vi har varit i kontakt med har uppgett att de dels inte riktigt ser att produkten fyller någon användning längre. Nu finns det andra alternativ på marknaden. Som läkemedelsbehandling till exempel, säger Helena Henriksson, gruppchef på Läkemedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.