Delad bild. Till vänster: En kvinna iklädd sjal och scarf. Till höger: Mediciner i en utdragbar låda på ett apotek.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mina svenska kollegor säger att danskarna har mer fria händer” säger läkaren Jaleh Aghaie, som jobbat i både Danmark och Sverige. Men hur fungerar det i Västra götaland? Se mer i klippet. Foto: SVT/Per-Olof Stjärnered

Västra Götaland bäst i landet på att minska antibiotika i öppenvård

Publicerad

Skippa antibiotika för luftrörskatarr. Det är ett av budskapen som nätverket Strama spridit i 13 år i Västra Götaland. Och försäljningen av antibiotika har minskat i regionens öppenvård – mest i Sverige.

– Det är ju väldigt roligt, säger ordförande Maria Hess-Wargbaner.

Bakterier som är resistenta mot antibiotika blir ett allt större problem och orsakar hundratals dödsfall i Sverige varje år. SVT har tidigare berättat om en svårbehandlad bakterie som ökat kraftigt.

Antibiotika kan skada tarmen

Sen år 2012 har nätverket Strama arbetat med informationsspridning på bland annat vårdcentraler för att minska användningen av antibiotika. Det handlar exempelvis om att läkare enbart ska skriva ut antibiotika när det gör nytta. Och att de ska få information om hur antibiotika kan skada de goda bakterierna i tarmen.

– Vi har ju numera mycket större kunskap om när man har nytta av antibiotika och när ens eget immunförsvar räcker till. Det är den här kunskapen vi vill sprida, säger Maria Hess-Wargbaner, som är ordförande för nätverket Strama i Västra Götaland.

”Funnits en övertro på antibiotika”

Men ökar inte detta lidandet för den enskilda patienten, som kanske hade blivit frisk fortare med antibiotika?

Nej, för det är ju kurerna som inte gör någon nytta som vi inte ska förskriva. Det har funnits en övertro på antibiotika. Det är inte så att någon ska behöva stå ut med en infektion om antibiotika kan göra nytta. Ibland händer det att en infektion går åt fel håll och och då kan det behövas en ny bedömning.

Det är också viktigt att påpeka att man ju skadar sin normala bakterieflora i tarmen genom en antibiotikakur, säger Maria Hess-Wargbaner.

Västra Götaland har minskat mest

I regionen har försäljningen, alltså antalet uthämtade recept, av antibiotika minskat från 406 till 257 stycken, per 1 000 invånare och år. Det motsvarar 37 procent. Det handlar då om en period på 13 år, från år 2011 till 2024. I hela landet är minskningen 30 procent.

När den regionala Strama-gruppen startade år 2012 så låg inte Västra Götaland särskilt bra till, utan var då tredje sämst i landet. Nu är man i stället på en femteplats från toppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.