Foto: SVT

Västsvenska kommuner vill ha kvar lista över ”utsatta områden”

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner vill att polisens lista över ”utsatta områden” ska hållas hemlig för att inte stigmatisera de utpekade platserna. Men i Göteborg och Borås är man av en annan åsikt; här ses listan som något positivt som förhoppningsvis leder till förändring.

Ett flertal kommuner anser att polisens lista över Sveriges särskilt utsatta områden bidrar till stigmatisering och snarare stjälper än hjälper, bland annat Uppsala.

Nu öppnar polisen upp för att listan eventuellt kan komma att bli hemlig.

Men flera kommunalråd i Väst som SVT Nyheter Väst har talat med är positivt inställda till listan, och ser den som ett nödvändigt verktyg för att få till förändring.

– Listan ger en tydlig bild över de problem vi har och flyttar kommunens och statens fokus till dessa områden, säger Axel Josefsson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Göteborg och Borås positiva till listan

Göteborg är den kommun i Sverige som har flest så kallade ”särskilt utsatta områden”, sex stycken. Axel Josefsson säger att det är bra att problemen i dessa områden lyfts upp, och att hamna på polisens lista kan leda till positiv förändring, som i exempelvis Gårdsten.

– Det är positivt att den här listan finns och att den är offentlig. Det leder till ett politiskt tryck, säger Axel Josefsson (M).

Även Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Borås, är positiv till listan och han håller inte med om att den har en stigmatiserande effekt.

– Jag ser inget konstigt i att listan är offentlig. Utmaningen ligger i verkligheten, inte i listan, säger han.

I Borås finns det två särskilt utsatta områden; Hässleholmen/Hulta och Norrby.

– Vi upplever att polisen prioriterar resurser till våra utsatta områden, säger Ulf Olsson.

Morgan Johansson positiv till offentlig lista

Sveriges justitie- och migrationsminister, Morgan Johansson (S), är även han positiv till polisens lista och att denna är offentlig.

– Jag tycker att den här listan har varit väldigt bra, för den har inneburit att hela samhället har kunnat koncentrera resurser till de här områdena, säger han.

Hör Morgan Johansson utveckla resonemanget om listan i klippet ovan.

Utsatta områden:

Ett utsatt område är geografiskt avgränsat och karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knutet till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Läget anses allvarligt. 61 områden i Sverige anses som utsatta i olika grad. 23 områden klassificeras som ”särskilt utsatta”.

Ett särskilt utsatt område kännetecknas av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen, målsägare och anmälare i området. Situationen i området innebär att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag vilket kräver regelmässig anpassning av arbetssätt eller utrustning. Många gånger har det skett en normalisering vilket lett till att varken polisen eller de boende reflekterar över det avvikande läget i området.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.