• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kritiken: Västsverige missgynnas vid elnätsutbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av el i västsverige kommer att fördubblas de kommande tio åren – och tredubblas fram till 2045. Samtidigt ligger Svenska kraftnäts investeringsfokus nationellt på Stockholm och Mälardalen.

– Av de projekt som är i närtid ligger drygt 40 procent i Mälardalsregionen, i Västsverige runt sju procent, säger Fredrik Dolff, regionutvecklare Förnybar energi, VGR.

Om industrins behov av elenergi ska mättas måste dagens kapacitetstak i det västsvenska nätet höjas från 18 TWh till 50TWh år 2045. Många stora industrier ser el som ett alternativ när fossil energi ska fasas ut.

– Jag är ju nervös måste jag säga, men ser ändå en vilja att hitta lösningar på det här, säger Fredrik Dolff.

Sju procent av investeringarna

Svenska kraftnäts fokus i den nuvarande tioårsplanen handlar om utbyggnad och uppdatering av elnätet i Stockholmsregionen, som tar 44 procent av investeringarna. Industritunga Västsverige får nöja sig med sju procent av investeringarna under samma period.

 – De här behoven som det har flaggats för i Västsverige har ju kommit väldigt sent, de senaste åren, och vi är igång med systemutredningar för att se om vi kan lösa de behoven, säger Per Eckemark, chef för Svenska kraftnäts division Nät.

Ketchupeffekt

Lars Bern vid Business Region Göteborg (BRG) kan medge en viss självkritik.

 – Det är ju industriella etableringar som har lite av en ketchupeffekt i sig, men vi måste få gehör för prognoser innan de är konkreta beställningar, säger Lars Bern vid BRG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.