Maria Björner Brauer berättar att tjuvåkning är ett stort problem som växer. Foto: Privat/SVT

Västtrafik: Mer socialt accepterat att tjuvåka

Uppdaterad
Publicerad

Var tionde resenär tjuvåker i kollektivtrafiken i Göteborg, enligt Västtrafik. De upplever att det finns en ny samhällstrend där det är mer socialt accepterat att tjuvåka.

– Det vi kan se är samhällstrender som påverkar våra värderingar. En normförskjutning i att fuskåka, säger Maria Björner Brauer, enhetschef för marknad och försäljning på Västtrafik.

Från och med i måndags blev Västtrafiks samtliga periodkort dyrare i Göteborg, det beror på att Göteborgs stad inte längre står för en del av kostnaden. Detta har gjort många resenärer frustrerade vilket i sin tur lett till att frågan om tjuvåkning blossar upp igen.

Maria Björner Brauer berättar att tjuvåkning är ett stort problem som växer.

– Det finns en normförskjutning i att fuskåka. Det finns nämligen samhällstrender som går åt det hållet, säger hon.

Var tionde tjuvåker

Var tionde resenär som åker kollektivt i Göteborg betalar inte för någon biljett, detta enligt Västtrafiks bedömning.

– Det är inte okej att en liten grupp tar sig rätten att låta andra betala, för det är vi skattebetalare som får betala, säger Maria Björner Brauer.

Hon vill inte spekulera i att antalet tjuvåkare kan komma att öka i och med de nya priserna men menar att priserna inte är den enda drivkraften bakom tjuvåkning.

– Det finns de som tycker att det är rätt att fuskåka, säger hon.

”Kraftfull satsning”

Västtrafik genomför en kraftfull satsning på fler kontroller och kontrollanter. 

– Vi ska få flera kontrollanter på flera platser och på sätt ska det bli svårare att undvika att betala, säger Maria Björner Brauer.

Fler kontrollanter är inte den enda åtgärden som Västtrafik ska utföra. De jobbar även med förändringar i To Go appen. Maria Björner Brauer berättar att en del resenärer väntar med att köpa biljett tills de ser en kontrollant, vilket i det långa loppet inte längre kommer att fungera.

– Vi kan se hur telefonen används och då kan vi också designa funktioner i appen som försvårar det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.