Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Peter inte fick den assistans han hade rätt till. Foto: SVT

Strömstad kommuns svar om behandlingen av ALS-sjuke Peter: ”Har gjort så gott vi har kunnat”

Uppdaterad
Publicerad

Strömstads kommuns hade svårt att rekrytera personliga assistenter. Det gjorde att ALS-sjuke Peter Ahlm fick ligga själv flera timmar per dag.

– I den bästa av världar så hade vi kunnat fullfölja och utföra alla timmar i beslutet, men det har vi inte haft möjlighet till, säger Jennie Persson som är verksamhetschef.

Hör verksamhetschefen svara på frågor om kommunens behandling av Peter i klippet

Ansvaret för personlig assistans är delat mellan kommunen och Försäkringskassan. Av kommunen beviljades Peter Ahlm 115 timmar personlig assistans i veckan, men fick inte en enda vecka under sina sista månader i livet det han hade lagstadgad rätt till.

– Vi är en liten kommun och att snabbt rekrytera en hel personalgrupp av personliga assistenter är inte enkelt, säger Jennie Person, verksamhetschef på socialförvaltningen i Strömstad.

Ska garantera goda levnadsvillkor

Peter fick under mars, april och maj förra året hjälp 69, 88 respektive 63 timmar per vecka. Då främst i form av punktinsatser från hemtjänsten.

LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med funktionshinder goda levnadsvillkor och att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet.

Peter Ahlms anhöriga tycker inte att Strömstads kommun levde upp till detta. Men verksamhetschefen menar att man gjorde så gott man kunde.

– Vår intention är att följa lagstiftningen, säger Jennie Persson.

Är det tillräckligt för en person som har ALS och som inte får den hjälp han behöver?

Det kan jag tänka mig att man inte uppfattar det som.

Försökte få betalt för arbetstid efter Peters död

När SVT Nyheter Väst granskar det underlag som Strömstad kommun har lämnat in till Försäkringskassan för att få ersättning för den tid man trots allt var hos Peter så upptäcker vi att man lämnat in en tidrapport som gäller arbetstimmar efter att Peter Ahlm gick bort.

– Det här är en miss. Det gäller två dagar när vi inte var där och nu har vi ett annat system som gör att det inte kan bli fel så här, säger Jennie Persson.

Vad mer är det som inte stämmer i ert underlag?

– Annars ska allt vara korrekt.

Efter intervjun meddelar Strömstads kommun att man startar en utredning av Peters Ahlms fall enligt Lex Sarah.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.