Jägaren Torkels tipsar: Det här kan du göra för att inte drabbas om du har vildsvin i din närhet. Foto: SVT

Vildsvinsstammen ökar – kultingar har överlevt

Uppdaterad
Publicerad

Vildsvinsstammen mellan Göteborg och Kungsbacka ökar igen. En mild vinter med god tillgång till mat har gjort att många kultingar har överlevt. Därför måste stammen minskas och jägare skjuta av ett visst antal djur i sommar.

I ett bostadsområde i Skalldalen visar jägaren Torkel Norling runt. Vildsvinen gillar att ta sig in i trädgårdar och speciellt där det finns skyddande skog i anslutning till tomten. Och den kraft som djuren besitter visar han i en slänt där ett 15 kvadratmeter stort område är uppbökat.

– Det behöver inte ta mer än 20 minuter att för ett vildsvin att göra det här, säger Torkel Norling.

Från Kungsbacka till Göteborg

I området mellan Kungsbacka och Göteborg rör sig många djur. Ingen vet exakt hur många det är men det är färre än rekordåret 2014 då vildsvinsstammen växte explosionsartat. Efter att jägare skjutit av många djur så minskade stammen, men i år ser man att det har vänt upp igen.

Många av kultingarna har överlevt tack vare en mild vinter och en god tillgång till ekollon.

Jägaren Torkel Norling. Foto: SVT

Och under sommarmånaderna rör sig suggan tillsammans med kultingarna över stora områden för att den ska söka mat.

– Det blir en annan desperation att hitta mat. Det räcker inte med lite här eller där utan de måste ha säkra matreserver, säger Norling.

Måste skjuta

Det gör att trädgårdar blir upp- och nervända och trafikolyckorna ökar. Jägarna måste därför skjuta av ett visst antal djur för att stammen inte ska bli för stor.

– När det är en kraftig ökning och det är ett ollonår så måste vi jägare minska stammen. Då räcker det inte med att försöka göra dem skyggare, säger han.

LÄS MER: Väst att se över försäkring mot vildsvinskador

Samtidigt behöver de också hjälp av boende i drabbade områden och en samverkan måste finnas för att vildsvinen inte ska etablera sig i stadsnära miljöer.

– Då har vi ett jätteproblem om de skulle ta sig ända in i Slottskogen till exempel. För då har de valt att bosätta sig där och suggan kommer inte flytta sig.

Samverkan och elstängsel

De som vet att man har vildsvin i närheten av sin bostad kan göra två saker menar Torkel Norling. Dels höra av sig till jägare om de ser vildsvin men även en tidsinställd eltråd är bra för att få bort dem.

– Vi kommer aldrig ta bort problemet helt och kommer aldrig skjuta av alla vildsvin för de är en del av vår fauna. Det villägare kan göra är att sätta upp eltråd. Det går att styra med en timer och ser vi till att djuren är nattaktiva går det att ställa in så att man slipper ha på det på dagen om man har barn till exempel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.