En leverans med ostron från Frankrike, som kom till Sverige mellan den femte och nionde februari, har sålts till fyra underleverantörer av fisk och skaldjur i Göteborg och Kungsbacka. Ostron har också levererats till en restaurang i Göteborg och ostronens bäst före datum är i dag den 12:e februari enligt livsmedelsverket.
– Alla leveranser från den här odlingszonen i Frankrike har nu stoppats, så det ska inte gå att få tag i någonting mera därifrån, säger Joakim Meuller Bäckman, statsinspektör på Livsmedelsverket.
Kontaktat samtliga
På Miljöförvaltningen i Göteborg har två livsmedelsinspektörer kontaktat samtliga underleverantörer och restaurangen under dagen.
– Beskedet vi har fått är att det redan är sålt i butik eller konsumerat, säger Liselott Lönn, livsmedelsinspektör på Miljöförvaltningen i Göteborg.
Har någon blivit sjuk av ostronen?
– Vi har inte hört någonting om att någon blivit sjuk, säger Liselott Lönn.
Förra veckan handlade det om musslor med viruset och nu ostron, ska folk låta bli att äta skaldjur?
– Jag tänker att det får folk avgöra själva. Utifrån det vi har sett så är det väldigt få fall av Norovirus, säger Pia Gustafsson, enhetschef på Miljöförvaltningen.
Filtrerar vatten
Enligt henne kommer musslorna och ostronen inte från samma ställe, så det finns inget samband dem emellan. Det finns ett system inom EU, som innebär att det snabbt skickas ut information till alla berörda länder om ett osäkert livsmedel upptäcks. Det är det som skett i det här fallet. Men hur viruset uppkommit är oklart.
– De här skaldjuren filtrerar vatten och då kan ostronen få i sig förorenat vatten som till exempel innehåller Norovirus, säger Pia Gustafsson.