Det rör sig om ett av de senare årens mest uppmärksammade mordfall, som Veckans brott tidigare rapporterat om.
Den då 22-åriga mannen bodde tillsammans med sin 36-årige vän i Angered i Göteborg. Den sjätte december 2017 trängde plötsligt tre män in i lägenheten och började hota och misshandla vännen.
Natten slutade med att 22-åringen högg ihjäl vännen med en yxa. Själv hävdar 22-åringen att han blev tvingad, något som Uddevalla tingsrätt tog hänsyn till när han strax före jul dömdes till 10 års fängelse för mord. Domstolen gav en straffrabatt och konstaterade att 22-åringen befunnit sig i ett ”nödliknande tillstånd”.
Vittnade om rädsla
En av de tre männen som trängde sig in i lägenheten var en då 33-årig man som dömdes till sex års fängelse för grov misshandel, människorov och rån. Under rättegången vittnade 22-åringen, som samarbetat med polis, om hur rädd han var för 33-åringen som tidigare dömts för mord.
Fallet överklagades av dem båda, och i hovrätten vittnade de mot varandra i något som närmast kan likna ett nervdrama. 22-åringen ville bli friad med hänvisning till att han blivit tvingad att mörda sin vän. 33–åringen vill också bli friad då han hävdar att 22-åringen försöker lägga skulden på andra.
Sattes i samma häkte
Den 25 februari, mitt under pågående rättsprocess, fördes de båda männen i varsin bil till häktet i Göteborg. Där finns en flera hundra meter lång kulvert, ”inskrivningsröret”, där de intagna ensamma ska gå sista biten. När 22-åringen hade gått en bra bit i röret, upptäckte han plötsligt att han inte var ensam. Längst bort i andra änden, vid en låst dörr, stod 33-åringen.
I en så kallad incidentrapport beskriver kriminalvårdarna vad de såg när de väl upptäckte misstaget, sprang dit, låste upp dörren och gick emellan de två männen. 22-åringen var ”likblek och skärrad” och berättar att 33-åringen sagt att han ”skiter i kamerorna, har suttit inne för mord innan”.
33-åringen själv hade ropat åt vårdarna att ”hur fan kan ni släppa mig med denna golaren?”
”Ska inte kunna hända”
Häkteschefen Malin Sparrström vill inte gå in på det enskilda fallet men bekräftar att det finns en incidentrapport.
– Detta ska inte kunna hända. Vi har väldigt tydliga regler och rutiner så att det bara är en klient i röret åt gången. Men det kan ske missar, beroende på den mänskliga faktorn, säger hon.
Vad betyder det konkret? Är det för dåligt utbildad personal, slarv eller för hög arbetsbelastning det handlar om?
– Vad som har brustit i det här fallet vill jag inte spekulera i, det ska utredas först, men ja – det kan röra sig om det. Det är bra att saker anmäls. Vi har systemet med incidentrapportering för att kunna utreda när det hänt saker och dra lärdom, säger Malin Sparrström.
De båda männen vittnar mot varandra i hovrätten. Kan det inträffade äventyra rättsprocessen?
– Det vore mycket allvarligt, om det skulle göra det.
Larm om överbelastning
Inskrivningsröret där de intagna ska släppas in en och en övervakas av bevakningscentralen som bemannas av Kriminalvårdens egen personal.
Häktet i Göteborg är ett av Sveriges fem säkerhetshäkten som tar emot häktade med restriktioner. Nyligen larmade flera häkten, däribland Göteborg, om överbeläggning och akut platsbrist.
Såväl åklagaren som flera av de dömda i det omtalade yxmordet har överklagat tingsrättens dom. Den 15 mars väntas hovrättens dom meddelas.