• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eskilstuna i Södermanlands län. Det brinner i en garagelänga på Klostergatan i Eskilstuna med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En vitval hade fastnat i tampar i Hunnebostrand. Foto: Hjalmar Sporrong

Vitval fast i tampar – unika besöket i Hunnebostrand

Uppdaterad
Publicerad

Först kom en valross till Smögen. Sen dog en späckhuggare i vattnen utanför Hunnebostrand. Nu har Sotenäs kommun fått besök av en ny främling – vitvalen.

– Vi fick lossa tampen så den kom loss och kunde röra sig fritt, säger Hjalmar Sporrong, som deltog i räddningsaktionen.

Det var på söndagskvällen som förvånade sotenäsbor kunde räkna hem ytterligare ett djur som normalt sett inte hör hemma på Västkusten – en vitval.

Valen hade simmat hela vägen in till Hunnebostrand där den verkade ha fastnat i en tamp.

– Den hade inte jättemycket driv i sig och hade ena tampen i munnen och den andra över huvudet, säger Hjalmar Sporrong.

De lossade på tampen så vitvalen kunde rör sig fritt.

– Den åkte upp och ner och det såg ut som den lekte lite.

Späckhuggare och valross

Det har bara gått ett par veckor sedan en späckhuggare sågs utanför Smögen, några dagar senare hittades späckhuggaren död. Den var mager, hade utslitna tänder och dog troligen av ålder.

Men Sotenäs har fått besökt av udda arter tidigare; vårvintern i fjol simmade en valross in till Smögen där den vilade. Den avlivades senare i Norge eftersom den blivit aggressiv mot människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.