Foto: TT

VMA-larm gick ut i fel område

Uppdaterad
Publicerad

Under ammoniakutsläppet i Ale på tisdagen gick VMA-larmet ut i både Ale och Kungälv – även om Kungälv aldrig berördes.

Enligt ansvarig för krisberedskap på SOS Alarm berodde det på ett fel i systemet.

Fram till början av juli i år har det gått ut 17 Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, i hela landet. I går gick det ut i Kungälv och Ale efter ett ammoniakutsläpp från Ale Arena. Samma dag gick det ut ytterligare sju larm i landet.

– Det är rekordnivåer, vi har knappt haft två samtidigt innan. Men i och med de skogsbränder vi har just nu så har vi väldigt många VMA samtidigt, säger Björn Skoglund som ansvarar för den övergripande krisberedskapen på SOS Alarm.

Men allmänheten i Kungälv var aldrig i fara när det gällde ammoniakutsläppet – larmet gick ut felaktigt, vilket P4 Göteborg var först att rapportera om.

Björn Skoglund, ansvarig för krisberedskap på SOS Alarm. Foto: SOS Alarm

Från analogt till digitalt

Enligt Björn Skoglund så var det en teknikmiss.

– Vi gick över från analogt till digitalt system i maj och i det tidigare systemet hade Ale och Kungälv ett gemensamt larm. Det hängde kvar och larmet gick ut på båda ställena även om det inte berörde Kungälv. Det handlar om en miss i omprogrammeringen

Vad innebär det för trovärdigheten när larmen går ut fel?

– Ett perfekt larm går ut snabbt, i rätt område med relevant information. Den här gången gick det ut i ett större geografiskt område, men jag kan tycka att det är bättre än om det gått ut i ett för litet område.

Rekordnivå på larm förra året

I snitt går det ut 15 till 20 VMA-larm om året, men förra året gick det upp på rekordnivå med 46 larm.

– Jag tror att det beror på lagändringen att man fick laglig möjlighet att skicka ut varning via SMS och på så sätt specificera bättre geografiskt vilka som berördes. Det kan inneburit att räddningsledare använde sig mer av tjänsten.

På tisdagen riskerade en tv- och radiomast att slukas i lågorna från en skogsbrands i Sveg – vilket också hade inneburit att VMA-larm inte hade kunnat gå ut.

Hur sårbart är systemet?

– Jag skulle säga att det är väldigt stabilt tack vare att vi har så många olika kanaler för att skicka meddelanden, säger Skoglund.

VMA kan ges som talmeddelande till fasta telefoner, sms till mobiltelefon samt via radio och tv. Därutöver används utomhusvarningssystemet Hesa Fredrik som sänder via tyfoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ale

Mer i ämnet