Anna Moilanen på Svenska kyrkan beskriver hur de klarat coronakrisen. Foto: SVT/Magnus Aronson

Svenska kyrkan ställer om i coronapandemin: ”Viktigt att hålla i och hålla ut”

Publicerad

Andaktspromenader, sorgesamtal per telefon och webbsända gudstjänster. Svenska kyrkan försöker ställa om i pandemin, och framförallt hålla ut – med bland annat matutdelning.

– I början är ju alla väldigt på, men sen ska man ju orka det också. Vi har ju anställda och kommer fortsätta med matutdelning, säger Anna Moilanen, diakon på Svenska kyrkans centrala kansli i Uppsala.

Kyrkan i Bergsjön har haft problem med att få ut färskvaror till behövande och Stadsmissionen har försökt att ställa om sin verksamhet på olika sätt. Svenska kyrkan centralt har också försökt få till en hel del digitala lösningar. Som fått oväntade effekter.

– Många församlingar i hela landet sänder sina egna enkla webbsändningar av gudstjänster. Äldre som inte kunnat besöka sin kyrka på många år kan plötsligt se sin egen präst på webben. Vi hoppas att det kan hänga kvar, säger Anna Moilanen.

Coronapandemin

Sorgesamtal på telefon

Men något som varit svårt att få till är kyrkans sorgegrupper, där människor som förlorat någon nära träffas för att prata och stötta varandra.

– Det har varit väldigt tufft att få ställa in det. För det är väldigt behjärtansvärt. I nöden behöver man få träffa andra i en grupp och samtala om sin sorg. Vi undersöker nu hur vi kan få till sorgegrupper digitalt. Det är inte helt lätt, säger Anna Moilanen.

Hon håller själv i en sorgegrupp som ställts in. Istället ringde de upp var och en på telefon.

– Vårt diakonala ansvar är att se de mest utsatta och det är viktigare nu än någonsin. Telefon funkar ju, men det är ju inte samma sak som att sitta i en grupp och dela med varandra, så är det ju, säger hon.

Svenska kyrkan lägger också mer resurser på jourhavande präst, dit man kan ringa, maila eller chatta. Under våren utökades verksamheten med fler anställda.

Matutdelning – MSB och fem frivilligorganisationer

Den 25 mars slöts ett avtal mellan MSB och fem av Sveriges största frivilligorganisationer.

Syftet var att stötta riskgrupperna med att handla mat.

De fem organisationerna är Svenska Kyrkan, Svenska Röda Korset, Sveriges Stadsmissioner, Riksidrottsförbundet och Rädda Barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet