Delad bild. Till vänster: En kvinna, Tone Sekelius, har ett pridehalsband och solglasögon på sig. Till höger: Människor i West Pride.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra varför Tone Sekelius tycker att Prideparaden är extra viktig nu. Foto: Josefin Bengtsson/SVT

West Pride i Göteborg – tiotusentals tågade genom stan

Uppdaterad
Publicerad

Prideparaden färglägger Göteborgs gator i regnbågsfärger, men West Pride kommer också med ett tyngre budskap.

– Just nu finns så många krafter som försöker motarbeta HBTQI-communityt överlag, och det är därför pride behövs, säger artisten Tone Sekelius.

Under lördagen är det femton till tjugotusen personer som tågar i prideparaden i Göteborg. Paraden är en färgsprakande fest med musik och dans, men också en manifestation för HBTQI-personers rättigheter. Rörelsen har fått möta en hel del motstånd, och just därför fyller West Pride ett ännu större syfte, menar Tone Sekelius.

– Att vara högljudd, att vara sig själv till hundra procent och aldrig be om ursäkt för det hur mycket motstånd man än får, säger hon.

Starta klippet för att se bilderna från Pridetåget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.