Mannen, som är i 20-årsåldern, döms för mord och brott mot griftefriden. Uddevalla tingsrätt konstaterar i domen att ”...det är ställt utom rimligt tvivel att mannen i Uddevalla i november 2019 genom upprepat våld uppsåtligen berövat sin flickvän livet”.
I ett pressmeddelande konstaterar tingsrätten att det varit en fråga om kraftigt våld och att händelseförloppet inte varit helt kortvarigt utan förenat med en stark dödsångest och lidande. Att den mördade 17-åringens kropp inte har hittas har medfört fortsatt lidande för offrets anhöriga, skriver tingsrätten.
I domen slår tingsrätten även fast att ex-pojkvännen ska betala sammanlagt 227 664 i skadestånd till Wilmas föräldrar och syster.
Häktad sedan november
Det var i november 2019 som 17-åriga Wilma försvann från sitt hem i Uddevalla. Tidigt i utredningen misstänktes hennes ex-pojkvän ligga bakom hennes försvinnande, han greps kort därefter och har sedan dess suttit häktad misstänkt för mord.
I juni meddelade Uddevalla tingsrätt ”... att det finns övertygande bevisning för att mannen gjort sig skyldig till mord och brott mot griftefriden.” Och i mitten av juli slog Rättsmedicinalverket fast att ex-pojkvännen inte lider av en allvarlig psykisk störning. Något som den tilltalade också själv höll med om.
Enligt domen från tingsrätten nekar mannen fortfarande till mordanklagelserna.
Fortsätter sökandet
Polisens kriminaltekniker påträffade Wilmas huvud i mannens bostad. Flickans resterande kroppsdelar har inte återfunnits. Fikk, (Frivilliga insatser i kris och katastrof) som är en frivilligorganisation har från start letat efter Wilma.
– Vi kommer att återuppta insatserna i höst och ta hjälp av de resurser som anmälts sig till Fikk. Det som motiverar oss att fortsätta leta efter Wilma är hennes familj, som ska kunna ha en hel kropp att begrava, säger Peder Schillerström Bruun, ordförande i Fikk.
Åklagaren: ”Vi är mycket nöjda”
Vid 14-tiden på måndagen meddelade alltså en enig tingsrätt att den misstänkte ex-pojkvännen döms till lagens strängaste straff, livstids fängelse, vilket kammaråklagare Jim Westerberg yrkat på under förhandlingen.
– Utredningen tog endast sex månader att slutföra vilket är ganska snabbt när det handlar om mord i den här omfattningen. Vi är mycket nöjda med att Nationellt forensiskt centrum prioriterat ärendet och jobbat hårt för att få fram provsvar som var nödvändiga. Utredande polis i ärendet har också gjort ett mycket bra arbete, säger Jim Westerberg i ett uttalande till Åklagarmyndigheten.
Familjen lättade
Enligt Robert Mjösén, familjens målsägandebiträde, är familjen lättade över tingsrättens dom.
– De har precis fått domen och är lättade och tacksamma. Samtidigt lever de med det här traumat och deras förhoppning är att hela Wilmas kropp ska hittas och att man ska fortsätta leta efter den, säger han.
Mannens försvarsadvokat har avböjt att kommentera domen i nuläget.
Kommentar från ansvarig utgivare
Vi har på SVT en restriktiv hållning när det gäller namnpubliceringar av misstänkta eller dömda brottslingar. Detta styrs av SVT:s sändningstillstånd som säger att det ska finnas ett ”oavvisligt allmänintresse” för att göra undantag. Vi har rapporterat mycket om mordet på Wilma Andersson under det senaste halvåret, detaljerat om utredningen men också om den nu dömde mannens relation till Wilma. Att även publicera identiteten på den dömde ser jag i nuläget inte att det finns ett oavvisligt allmänintresse att göra. Det bidrar inte till att skapa större förståelse kring varför detta grova brott begåtts. Att publicera namn eller inte avgörs av utgivare från gång till gång och omständigheter för det aktuella fallet vägs in. I detta beslut har det till exempel haft betydelse att den dömde mannen bor och har anhöriga i Sverige.
Kiki Bek, inrikeschef och tf ansvarig utgivare SVT Riksnyheterna
Marie Sjöberg, tf ansvarig utgivare SVT Väst