Yrkade på långa fängelsestraff för djurrättsaktivister

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkade på minst sex års fängelse för två av de djurrättsaktivister som misstänks ligga bakom hot och attentat mot minkfarmare i Skaraborg.

Det, i de här sammanhangen, höga fängelsestraffet vill åklagare Sofia Karlsson att domstolen dömer ut till två av aktivisterna, en 24-årig man och en 22-årig kvinna från Örebrotrakten.

Dessa två har tillsammans med en 32-årig man från Göteborg gjort sig skyldiga till grov brottslighet som grovt olaga intrång, grovt olaga hot, grov skadegörelse och brott mot griftefrid riktad mot minkfarmare i bland annat Skaraborg, menar åklagaren. Därtill har den 22-åriga kvinnan erkänt mordbrand. Det är henne och 24-åringen från Örebro som åklagaren vill ha dömda till minst sex år. 24-åringen har tidigare dömts för mordbrand i samband med minkfarmsattentat.

För en 21-årig man från Örebro yrkas ett års fängelse och för en 23-årig kvinna från Uddevalla villkorlig dom samt samhällstjänst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.