Provtagningstält har satts upp utanför infektionskliniken vid Östra sjukhuset, som tillhör Sahlgrenska universitetssjukhuset. Bilden till höger är en genrebild. Foto: SVT/TT

Ytterligare tre är coronasmittade i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagskvällen meddelade Västra Götalandsregionen att ytterligare tre personer i 30-årsåldern har testats positiva för coronaviruset.

Två av dem har haft nära kontakt med den göteborgare som smittats i Italien.

– Gör man ingenting är smittan exponentiell tills alla har fått den eller blivit immuna, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare.

Tre av de smittade tillhör alltså samma smittkedja. Ytterligare en person, som kom med flyg från Milano till Stockholm den 25 februari, har också testats positivt för covid-19.

Kontaktspårning har påbörjats av medresenärer, som kan ha exponerats. Dessa personer kommer att kontaktas och vid behov undersökas. Ytterligare kontakter och resvägar utreds.

Coronaviruset i Västsverige

Provtagningstält ska öka kapacitet

Under fredagen har ett provtagningstält satts upp i anslutning till infektionskliniken vid Östra sjukhuset. Detta då många personer kommer behöva testas under de kommande dagarna. Tre arbetsstationer ryms i det ventilerade byggtältet, och vakter ska finnas på plats för att hjälpa människor att hitta rätt. Alla besök i tältet är tidsbokade sedan innan.

Sju smittade personer

Förutom det första fallet i Jönköping och fallen i Västra Götaland, har det även hittats ett nytt fall i Uppsala och ett i Stockholm. Det innebär att totalt sju personer nu har bekräftats smittade.

Uppsalafallet rör en person som smittades i Tyskland, och Stockholmsfallet en person som smittats i Iran.

Samtliga nyupptäckta patienter mår efter omständigheterna väl och vårdas nu på infektionsklinik. Fortsatt intensiv smittspårning pågår.

– Samtliga som har smittats har koppling till resande eller har haft nära kontakt med smittade resenärer. Vi har alltså ingen allmän spridning i samhället, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

”Märklig mekanism”

Det var inte oväntat att man skulle hitta nya fall. Frågan nu är om man förväntar sig att hitta en mängd nya fall den närmaste tiden.

– Gör man ingenting är smittan exponentiell tills alla har fått den eller blivit immuna. Precis detta är grunden för smittspårningen. Det gäller att hitta de smittade så snabbt som möjligt och på så vis avgränsa smittan, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Han tror att man kommer att hitta fler fall, men tillägger att det är omöjligt att gissa hur många fler.

– Den kristallkulan har vi inte. Det finns en märklig mekanism med denna smitta, liksom med föregångaren sars: Några kan smitta väldigt många och andra bara någon enstaka, säger han.

Snabb spridning

Så hur oroade ska vi vara för coronaviruset?

– Det finns fakta som talar för att vi inte behöver vara så oroliga, och det finns fakta som säger att vi bör vara bekymrade. I det första fallet handlar det om att de flesta smittade får en väldigt mild sjukdom. Men det man kan bli oroad över är vilken fart det blev på smittan i Italien, säger Leif Dotevall.

Han tror att den snabba utvecklingen av smittan i Italien beror på att den hade pågått ”under radarn” där en längre tid.

– I Italien hade man stor tilltro till att stoppa flygplan. Det kanske inte var den medicin som hjälpte, utan andra faktorer kan vara viktigare, säger han.

Coronaviruset

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Sedan dess har viruset visat sig mer smittsamt än liknande infektioner, som sars (svår akut respiratorisk sjukdom) som 2003—2004 orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och över 700 dödsfall.

Det finns ett stort antal coronavirus och såvitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Kinesiska myndigheter har bekräftat att den nya coronaviruset kan smitta från människa till människa.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Hittills har sars-cov-2 smittat drygt 80 000 personer, var av cirka 2 700 har dött. Två personer har konstaterats smittade i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet