Foto: SVT

10 miljoner till kortare vårdköer i länet

Uppdaterad
Publicerad

Vården i Västerbotten får 10,6 miljoner kronor extra för att kapa vårdköerna. Det enligt en satsning som finns med i regeringens vårändringsbudget som presenteras på måndag.

I budgetförslaget satsat total 400 miljoner för bättre tillgänglighet och kortade vårdköer i landet. Pengarna kommer att fördelas mellan landstingen efter befolkningsmängd, vilket för Västerbottens del innebär ett tillskott på 10,6 miljoner.

– Personalen är lösningen. 10,6 miljoner kommer ge Västerbotten bättre förutsättningar att kapa vårdköer och säkerställa bemanningen, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Kräver reformer

Läkarförbundet välkomnar att regeringen vill förbättra tillgängligheten och korta kötiderna inom vården, men menar att 400 miljoner inte räcker långt. Utan vill se att hela befolkningen ska ha tillgång till en fast läkare.

Enbart mer pengar löser dock inte dagens situation med bristande tillgänglighet. Vad som krävs är reformer. Hela befolkningen måste garanteras en fast läkare, säger Heidi Stensmyren ordförande Sveriges Läkarförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.