• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör Emma, Carla och Ella om deras tankar om kyrkovalet Foto: SVT

Utmaning för kyrkan att få unga att rösta i kyrkovalet – Umeåprästen: ”Det är allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Valet till Svenska kyrkan hålls den 19 september. Även 16-åringar får vara med och säga sitt om hur Svenska kyrkan ska styras men det är ett val som har svårt att engagera unga.

– Jag kommer nog inte att rösta. Jag har inte så bra koll, säger 16-åriga Carla Hallin Rudolfsson i Umeå. 

I Luleå stift, som Västerbotten tillhör, är 298 781 personer röstberättigade i årets kyrkoval. Alla medlemmar över 16 år får rösta, till skillnad från i riksdagsvalet där man måste ha fyllt 18 år.

– Svenska kyrkan ser 16-åringar som tillräckligt mogna att rösta. De har konfirmerats och är fullvärdiga medlemmar, säger Joel Hultin som är präst vid ungdomsenheten i Umeå stadsförsamling.  

kyrkovalet 2021

Vill nå unga

Svenska kyrkan har ingen statistik över hur valdeltagandet brukar se ut bland unga men ser det som ett problem att få 16-åringar känner till valet och att få engagerar sig. Kyrkan genomför informationskampanjer och skolbesök. Men under pandemin har det varit svårt. Det gör att Joel Hultin spår ett lägre valdeltagande bland unga i årets val. 

– Det känns tråkigt. Om de unga inte är med och påverkar till exempel budgetfrågor eller teologisk riktning i valet så är det andra som gör det. Och äldre personer har kanske andra intressen än unga, säger han.

”Får vi se om jag röstar”

16-åriga Ella Östman har fått sitt röstkort hem i brevlådan. 

– Jag kommer ta reda på mer om vad det innebär. Sen får vi se om jag röstar, säger hon.

Hör fler röster om det kommande kyrkovalet i videon ovan.

Kyrkovalet – tre olika val

Kyrkomötet – Svenska kyrkans högst beslutande organ

Stiftsfullmäktige – Styr arbetet i respektive stift

Kyrkofullmäktige – Styr församlingarnas arbete

4,9 miljoner medlemmar är röstberättigade i årets val. Vid förra valet, 2017, var valdeltagandet 19 procent.

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kyrkovalet 2021

Mer i ämnet