Den 21 hektar stora skogsytan ligger i ett så kallat nyckelområde med värdefull betesmark för Rans sameby. Den avverkades för sju år sedan och i samråd med samebyn bestämdes att det var svensk tall som skulle planteras. På något sätt blev det fel och i stället såddes contortatall.
– Det här var inget medvetet utan vi återbeskogar 6 ½ tusen hektar per år och en bråkdel blir fel, säger Thomas Ulvcrona som är skötselchef på SCA skog Västerbotten.
Dyrt projekt
Nu ska hela planteringen ryckas upp med rötterna, till en kostnad av flera hundra tusen kronor. Aldrig förut har ett sådant här projekt genomförts.
– Det är inte roligt att det har skett, men vi åtgärdar det efter bästa förmåga, säger Thomas Ulvcrona.
Just nu får medlemmar i Rans sameby betalt för att utföra arbetet.
– Just det här jobbet är riktigt härligt för man vet ju vad contortan gör, säger renskötaren Gunilla Sparrok.
Förstör renbetet
Det som skiljer den en gång importerade, snabbväxande contortatallen från svensk tall, är att den bildar tät och svårgenomtränglig skog där inte renen trivs. Mycket grenar och barr gör att solljuset inte tränger igenom, och då växer inte heller den viktiga renlaven som ska vara mat åt renarna.
Magnus Andersson, skogsansvarig i Rans sameby, visar hur fallna barr bildar en matta över markväxande lav. Att få bort plantorna är alltså en nödvändighet för den fortsatta renskötseln, och bort ska de.