Foto: 360/TT.

Här får du träna lättklätt – hela listan

Uppdaterad
Publicerad

På 360 i Skellefteå har man inga regler för hur man ska vara klädd när man tränar. Klädpolicyn togs bort helt för några år sedan.

– Vi kan inte gå omkring som modepoliser, säger delägaren Annie Fältman.

För några år sedan fanns det en klädkod på 360 i Skellefteå. Då skulle man dölja mer än man visade. Men för några år sedan tog man bort den regeln.

– Vi blev tvungna att säga till personer ibland att klä på sig mer. Men det blev en bedömningsfråga, säger Annie Fältman.

Tillslut skrotades klädpolicyn helt.

Visar bröstvårtorna

– Vi vill inte vara modepoliser. Modet förändras och just nu är det inne att träna i sport-topp, säger Annie Fältman och fortsätter:

– Nu är det många som visar magen när de tränar. Och vissa killar har linnen som visar bröstvårtorna.

Läs också: Moa tränade för lättklätt – stoppades på gymmet

Fältman berättar att de inte fått ett enda klagomål från gymbesökare sedan klädreglerna skrotades.

Här nedanför kan du läsa vilka regler som gäller på ditt gym.

Så är klädpolicyn på gym i Västerbotten:

Jump-in, Malå och Norsjö: –Vi har aldrig hamnat i något dilemma eller behövt tycka till om detta. Vi har ingen policy. Jag vet inte om det skulle vara okej med sporttopp eller inte hos oss. Killar har tränat i bar överkropp ibland utan att jag reagerat, säger Christin Enkvist, ägare till Jump-in.

Tenton, Umeå: Alla som tränar ska ha tröja eller linne på sig. Anledningen är främst hygieniska skäl, men också för att visa respekt mot andra gäster.

USM, Umeå: – Man ska träna med kläder på sig. Sporttopp och bar överkropp är inte okej. Det står i våra regler. Om man bryter reglerna försöker vi prata med personen på ett snyggt sätt, säger Sofie Andersson, verksamhetschef på USM.

360, Skellefteå: – Du får träna i vilka kläder du vill. Vi vill inte vara modepoliser. Nu är det inne med sport-topp så det är helt okej. Ingen kund har klagat sedan vi införde detta, säger Annie Fältman, delägare på 360.

Iksu, Umeå: – Man får inte träna i bar överkropp på Iksu, men man får man välja vilket plagg man vill som överdel. Sporttopp är helt okej, säger Anna Bäckman, verksamhetschef för träningen på Iksu.

Trim 365, Storuman och Sorsele: – Man ska ha kläder på sig, och något på fötterna. Du får inte ha bar överkropp. Vi har aldrig bestämt något om sporttoppar, det får vi ta om det blir aktuellt här. Det är medlemmar som får bestämma vad som är okej. Vi har också en regel om att man måste ha rena kläder. Det blir otrevligt för andra om man tränar i samma plagg i flera veckor, säger Conrad Wermelin, verksamhetsansvarig på Trim 365.

Fitness24Seven, Umeå: – Lämplig träningsklädsel. Sporttopp är helt okej. Du får gärna vara hel och ren och inte använda ytterskor i gymmet, säger Mattias Johansson, verksamhetschef på Fitness24Seven.

Victory Gym, Nordmaling: – Man ska ha kläder både på över- och underkropp. Ibland har man fått säga till killar som tagit av sig på överkroppen, men det handlar inte att man inte får visa upp sig, utan är av hygieniska skäl. Då spelar det ingen roll om det är en kille eller tjej. Oavsett kön ska kläder på överkropp och underkropp finnas. Så länge du täcker dig så är det okej. I övrigt har vi inget uttalat, säger Jens Westermark, vd Victory Gym.

Friskvårdscenter, Robertsfors, Vännäs och Vännäsby: – Man ska ha hela och rena kläder. Det är inte okej att träna i bar överkropp. Jag har inte tagit ställning till sporttopp ännu, men spontant känns det inte okej, säger Anders Nilsson, VD på Friskvårdscenter.

FC Vindelns gym, Vindeln: – Vi har ingen riktig klädpolicy. Jag ser inte det minsta problemet med att folk tränar i sport-bh. Ingen har hört av sig om klädproblem, men jag kan själv tycka att bar överkropp på män kanske inte acceptabelt då smutsar man ned lite mer, men då är det den aspekten, säger Marcus Gunnarsson, hallchef på FC Vindeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.