Hela operationsteamet bär de mörka glasögonen som ger en tredimensionell effekt under operationen. Foto: SVT

3D-teknik i operation provas på NUS

Publicerad

Just nu testas operationer med hjälp av tredimensionell teknik vid universitetssjukhuset i Umeå. De stora fördelarna är att det blir lättare för kirurgerna att se organen och därmed också större patientsäkerhet.

– Vid större operationer ska man dela väldigt stora kärl och då är det viktigt att få djupseende så vi kan gå runt kärlen och undvika blödningar, säger Fredrik Holmner som är thoraxkirurg vid universitetsjukhuset i Umeå.

Har använts sedan tidigare i Lycksele

Vi får vara med på en operation där patienten har ett läckage på ena lungan och luftblåsor som ska tas bort.

Hela operationsteamet på cirka tio personer bär de mörka glasögonen som ger en tredimensionell effekt när man tittar på bildskärmen. Vid lasarettet i Lycksele har man under en längre tid använt sig av den här tredimensionella tekniken, och nu testas det också vid universitetssjukhuset i Umeå.

Så här ser 3D-kameran ut – en miljon kostar den. Foto: SVT

Själva kameran består av en metallpinne som har två små ögon längst fram.

Hoppas på kamerainköp

Kirurgen går in med kameran genom ett titthål i buken och jobbar sig vidare genom att titta på TV-skärmen.

Och nu hoppas kirurgerna att 3D-kameran som kostar kring en miljon kronor ska köpas in av landstinget.

– Den här tekniken hjälper oss och det blir säkrare både för oss som jobbar men också för patienten, säger Fredrik Holmner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.