Foto: SVT

40 av 120 anställda har insjuknat på kliniken

Uppdaterad
Publicerad

Svårt att andas, rinnande ögon och irritation i slemhinnorna. På Norrlands universitetssjukhus har man under flera år haft problem med att medarbetare upplevt sjuka hus-syndrom – och problemen har bara blivit värre. På Infektionskliniken jobbar 120 medarbetare, av dem har ett 40-tal fått symptom som misstänks vara orsakade av byggnaden.

– Det här är jätteallvarligt och så här kan vi inte ha det. I december hade 26 medarbetare SBS-symptom och nu är vi uppe i ett 40-tal. Det här måste vi gå till botten med, säger Jens Boman, verksamhetschef vid Infektionskliniken på NUS.

Läs även: ”Medarbetare är förtvivlade”

Tiotal medarbetare har tvingats sluta

Redan 2014 berättade SVT Nyheter Västerbotten att hälften av medarbetarna på medicinkliniken och 21 av 35 på Neurorehab på NUS hade drabbats av sjuka hus-syndrom.

Jens Boman började på infektionskliniken år 2015 och redan då hade man talat om problemen i över tio år. Tillsammans med fastighetsavdelningen och företagshälsovården tog man 2015 tag i problematiken. På kliniken har man skurit upp golv för att ta prover i flytspacklet och man har även satt in luftrenare för att få bättre ventilation i lokalerna. Men allt fler medarbetare drabbas av symptomen.

– Ett tiotal medarbetare har tyvärr behövt sluta eller omplaceras till andra avdelningar för att de fått för allvarliga symptom, säger Jens Boman.

”Vi kräver att få flytta härifrån”

Arbetsmiljöverket har meddelat kliniken att de skyndsamt bör vidta åtgärder så att inte fler medarbetare drabbas av ohälsa och att en snabb lösning för de som redan drabbats ska prioriteras. På Infektionskliniken ser man väldigt allvarligt på det här och man har nu flyttat dit en paviljong dit man förbereder för att flytta mottagningen.

– Det här är ett stort problem på hela sjukhuset. Det kommer upp ämnen genom golvmattan och nu kräver vi att vi måste få flytta härifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.