Kvinna i svart jacka och mössa står vid en ugn i ett storkök.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fern Singsakul, som jobbar på Auraskolan i Skellefteå, tvingades arbeta i jacka inomhus under tisdagen. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Hundratals fastigheter i Skellefteå och Vilhelmina var utan uppvärmning i kylan

Uppdaterad
Publicerad

Ett strömavbrott på Rönnskär har lett till att 400-450 fastigheter i Ursviken och Skelleftehamn stod utan uppvärmning. Bland annat Auraskolan i Skellefteå, där det varit 12 grader inomhus.

– Det är första gången som jag måste jobba med jacka, säger Fern Singsakul på Auraskolan i Skellefteå.

Starta klippet för att se hur det såg ut på Auraskolan i Skellefteå och i några hushåll i Skelleftehamn.

– Vi tror att kunderna får värmen tillbaka under kvällen, säger Mimmi Jonsson, kommunikatör på Skellefteå kraft.

Elbolaget jobbar med att åtgärda problemet, men de kan inte säga när det blir klart. Samtidigt är det riktigt kallt just nu, neråt -29 grader i Skellefteå på tisdagsmorgonen.

– Vi sätter in en extra värmepanna för säkerhets skull. Men den är på plats först under kvällen, så det är svårt att säga vad som kommer att gå snabbare, säger Mimmi Jonsson.

Det var under måndagskvällen som Skellefteå kraft drabbades av driftsstörningen. På tisdagseftermiddagen tog fjärrvärmeproduktionen fart igen men det skulle dröja någon timme tills vanlig värme var tillbaka då ledningarna har blivit kalla under tiden.

Sämre leverans i Umeå

På ett område som inkluderar bland annat centrala Umeå, Tomtebo, Ålidhem och Grubbe var fjärrvärmeleveransen enligt Umeå energi sämre än vanligt under tisdagen.

Problemen var åtgärdade efter lunch på tisdag.

Strömavbrott påverkade fjärrvärme i Vilhelmina

Hela Vilhelmina påverkades dessutom av driftstörningar då fjärrvärmeleverantören Solör Bioenergi drabbades av ett strömavbrott.

Hela tätorten påverkades men efter lunch var fjärrvärmen igång igen. Enligt SMHI var temperaturen i Vilhelmina neråt – 39,5 grader idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.