Det var under onsdagen som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson besökte Umeå som en del av sin valturné genom Socialdemokratiskt styrda kommuner. Åkesson hade ett besök inplanerat på Volvo under förmiddagen, men det ställdes in av Volvoledningen med kort varsel.
Senare under dagen besökte Åkesson Norrlands universitetssjukhus (NUS). Där möttes han av en liten grupp demonstranter och slagord av typen ”du är inte välkommen här”. Väl inne på sjukhuset stoppades Åkesson av en läkare som ställde sig i vägen för honom och sa att hans besök hotade patientsäkerheten.
– Det som är absolut viktigast inom vården är patientsäkerheten och arbetsmiljön. Patienterna påverkas när personalen är orolig eftersom mindre tid och energi riktas åt patienterna. Jag upplevde att det fanns en allmän känsla av olust och obehag, sa läkaren till Västerbottensnytt under onsdagen.
Ingen politik på arbetsplatsen
Nu hotas läkaren av en varning från sin arbetsgivare. Verksamhetschefen Undis Englund på geriatriken säger till Västerbottensnytt att hon kommer att ha ett samtal med den berörde läkaren.
– Vi är en offentlig verksamhet och vi tar inte politisk ställning. Politiska åsikter får man hantera utanför arbetsplatsen, säger Undis Englund.
Läkaren menade att det var en fråga om patientsäkerhet. Hur reagerar du på det?
– Det är jag som är ansvarig för patientsäkerheten.
Märkte du av någon oro?
– Ingen i personalen hade uttryckt någon oro under förmiddagen, som jag uppfattade det, säger Undis Englund.
”Jag är bestört”
Landstingsdirektören Anders Sylvan kan inte uttala sig om vilka konsekvenser som kan bli aktuella för läkaren. Men han menar att landstinget inte accepterar den här typen av agerande.
– Jag är bestört. Det här besöket var föranmält och vi såg det som ett legitimt besök av en politiker som vill få insyn i vår verksamhet. Det måste vi vara öppna för, säger Anders Sylvan.
Kunnat ladda upp för aktioner
Det var först på morgonen samma dag som personalen meddelades om att besöket från Sverigedemokraterna skulle äga rum.
– Folk blev ställda och det kändes som att många fick en klump i magen, säger läkaren.
Verksamhetschefen Undis Englund säger att det inte varit någon hemlighet att besöket skulle äga rum, men att man heller inte gått ut med någon officiell information.
Kan det inte finnas en anledning att informera personalen i god tid när det handlar om besök från en partiledare från ett riksdagsparti?
– Det hade inte gjort saken bättre, snarare hade det kunnat ge personer mer förberedelsetid för att ladda upp för aktioner, säger hon.