Monica Burman forskar om straffrätt och mäns våld mot kvinnor på Umeå universitet. När hon fick reda på att Asta-mottagningen skulle uppgå som en del av ångest- och traumaenheten efter en större omorganisering inom psykiatrin i Västerbotten blev hon mycket förvånad och djupt oroad.
– De traditionella teorier som finns inom psykiatrin för hur man ska behandla trauma det funkar helt enkelt inte på den här gruppen, säger Monica Burman.
Hon är kritisk till att förändringen beskrivs som en organisationsfråga och menar att risken för att patienter inte får rätt vård nu har ökat.
Verksamhetschefen: ”vi breddar oss”
Sara Oscarsson Hannuksela är verksamhetschef för psykiatrin och hon håller inte med. Hon menar att verksamheten är säkrad och att man fortsätter jobba i linje med den forskning som finns på området. De funktioner som fanns på den gamla Asta-mottagningen finns kvar och teamet har växt.
– Vi följer med i den nationella kunskapsstyrningen och vi breddar oss för att det ska finnas fler behandlingsalternativ än vad det funnits tidigare.
Aktionsgrupp varnar: vården har blivit sämre
Med anledning av omorganiseringen startade aktionsgruppen ”Stäng inte Asta” som samlat nära tusen personer. En av de som engagerat sig är Ing-Marie Hermansson som tidigare var patient på Asta-mottagningen. Enligt henne har många av ”Stäng inte Astas” farhågor från i somras besannats.
– Det multidisciplinära teamet är splittrat och de som satt på den mångåriga erfarenheten har valt att sluta, säger Ing-Marie Hermansson.
Hon berättar att patienter hamnar i stuprör och att de antingen får behandling för symtomen eller våldsutsattheten och inte båda samtidigt vilket hon menar är avgörande för att de ska kunna återgå till ett normalt liv.
– Dom pratar om linjer och rör och mainstream, det låter som en fabrik, alltså det är ju människor vi pratar om.
Ledningen tillbakavisar kritiken
Sara Oscarsson Hannuksela håller inte alls med om att vården har blivit sämre. Hon menar att man fortfarande kan få behandling för både våldsutsatthet och symtom.
– Man kan ha ett samarbete mellan olika mottagningar beroende på vilken problematik man har. Det stämmer inte att det numera är stuprör.
Hör mer om kritiken i videoklippet ovan.
Fakta om Asta-mottagningen
Asta-mottagningen i Umeå startades 1996 och har erbjudit vård för patienter som utsatts för sexuellt våld samt hedersrelaterat våld och förtryck.
Arbetet har varit tvärprofessionellt och patienterna erbjöds stöd från psykolog, kurator, fysioterapeut, läkare och sjuksköterska.
Asta-mottagningen har lyfts som ett positivt exempel i nationella jämförelser och är en av få mottagningar i sitt slag i Sverige.
Under 2020 genomförde Sveriges kommuner och regioner (SKR) en kartläggning av vården för sexuellt våldsutsatta och Asta-motagningen lyftes som ett positivt exempel på välfungerande vård. Kartläggningen visade att 80 procent av patienterna som avslutat en behandling hos Asta-mottagningen mådde så pass mycket bättre att de kunde lämna specialistpsykiatrin.
Källa: Sveriges kommuner och regioner (SKR)