Två studier från 2023 visar att ungefär var tredje svensk i pensionsåldern fortsätter att jobba i någon mån och att de väntas bli fler de närmaste åren.
En enkätundersökning från högskolan i Jönköping visar att var tredje 60-plussare antingen är jobbonär eller planerade att bli det.
Också av enkätundersökningen från Göteborgs universitet framgår att ungefär var tredje pensionär fortsätter jobba i någon mån efter pension.
Är beroende av pensionärerna
I Region Västerbotten har antalet 65-plussare med tillsvidareanställning ökat från 191 till 255 mellan 2021 och 2023. Också visstidsanställda som fyllt 67 år ökade från 404 till 524.
– Vi kommer inte att klara vår kompetensförsörjning om vi inte behåller våra medarbetare längre, det är väldigt tydligt för oss redan nu och även framöver, säger Kia Ronnhed.
Meningsfullt arbete jobbonärens starkaste drivkraft
Studien från Jönköping visar att behovet att känna sig behövd och oro över att pensionen inte ska räcka till är de vanligaste orsakerna till varför man stannar kvar i arbetslivet.
I studien från Göteborg svarade en av fem att de fortsätter jobba på grund av ekonomiska skäl. Men den starkaste drivkraften var ett meningsfullt jobb. Att vara behövd av sin arbetsgivare kunde till och med öka sannolikheten att sluta.
Hör hur Region Västerbotten försöker få 65-plussarna att stanna i klippet ovan.