Splittbild. Till vänster en hand håller i ett mjölpacket ovanför en diskbänk varpå det ligger sprutor. Till höger står en kvinna med blont hår och blå väst. Hon håller i flertalet sprutor och tittar rakt in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det går till när en droganvändare byter gamla sprutor mot nya på mottagningen i Umeå. Foto: Linnea Vennström/SVT

Fler droganvändare vänder sig till sprututbytesmottagningen i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler droganvändare söker sig till infektionsmottagningen i Umeå för att byta gamla sprutor mot nya. Många reser långt för att komma till mottagningen – eftersom det är den enda i Västerbottens län.

– Det betyder mycket, säger en kvinna som besöker mottagningen.

Under tre vardagar i veckan kan personer som injicerar droger komma till regionens infektionsmottagning i Umeå för ett sprutbyte. Nya sprutor innebär mindre risk för smittspridning, samt ett sätt att nå ut till droganvändarna.

– Det är människor som har lite kontakt med vården och samhället i övrigt, säger Jonas Stenberg, specialistläkare på infektionskliniken och medicinsk ansvarig för sprutbytet.

Erbjuder vaccin

Regionen erbjuder även vaccination för hepatit-B, provtagning för blodsmittor och enklare sjukvård för de som kommer för att byta sprutor. Dessutom kan droganvändare komma i kontakt med beroendepsykiatriska enheten och socialtjänsten.

– Droganvändandet kan vi inte göra så mycket åt, men vi kan göra det säkrare, säger Madelene Thudin, undersköterska på mottagningen.

Mottagningen är uppskattad av de som kommer dit.

– Hade jag inte kommit hit hade jag aldrig vetat om att jag har hepatit, säger en kvinna som nu får behandling för sjukdomen.

Många från Skellefteå

I fem år har mottagningen varit i gång och allt fler hittar dit – sedan uppstarten har det skett en tredubbel ökning i antalet sprutbytare. I Skellefteå saknas en mottagning för sprutbyte, något som märks av på mottagningen i Umeå.

– En tredjedel av de som kommer till oss är från Skellefteå, de blir fler och fler. Det är ett problem att Skellefteå inte har ett eget sprutbyte eftersom det finns mycket missbruk där också, säger Madelene Thudin.

I klippet: Se hur sprututbytet går till.

Mottagningen för sprutbyte i Umeå

  • Startade 2018
  • Majoriteten av de som byter sprutor, så kallade bytare, är män.
  • Ålderspannet varierar mellan 18 till 39 år, men det finns även bytare i pensionsåldern.
  • Antal aktiva bytare har gått från 34 till 98 på fem år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.