En kvinna sitter vid ett bord med en kaffekopp i handen. Det finns även en svart kopp och några glasögon på ytan. I bakgrunden syns en vägg med en affisch. Rummet har en modern och enkel inredning med träpanel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jättebra att ha – du får snabbare hjälp” – se Susanne Melander berätta om försäkringen hon har genom jobbet. Foto: Emma Grönlund/SVT

Allt fler har privat sjukvårdsförsäkring – Umeåföretaget: ”Snabbare tillbaka till arbetet”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler har en privat sjukvårdsförsäkring som lovar operation inom några veckor och snabbare specialistvård. Flera företag erbjuder det till sina anställda som en förmån.

– Folk lider inte och kommer snabbare tillbaka till arbetet. Du får ett snabbspår, säger Torbjörn Hornliden, vd på it-företaget Umecon, som erbjuder det till sina anställda.

Det senaste tio åren har privata sjukvårdsförsäkringar ökat stadigt i Sverige. I slutet av 2023 hade drygt 780 000 svenskar en sådan försäkring och de allra flesta, sex av tio, hade det via sin arbetsgivare.

Enligt Torbjörn Hornliden är försäkringen något som blivit vanligare inom it-branschen där han själv verkar och är nu också något som efterfrågas vid nyanställningar.
– Förutom en bra lön så efterfrågar man i första hand gymkort och sen är sjukvårdsförsäkringen lite som en bonus.

Kortare vårdköer utlovas

Försäkringsbolagen som säljer sjukvårdsförsäkringar lovar både kortare vårdköer och snabbare vård. Men det innebär inte att personer som har en sådan försäkring går före i kön till den offentligt finansierade vården.

– De går till en helt annan kö. De erbjuds vård hos privata vårdgivare, vård som på upphandlats av det försäkringsbolag där sjukvårdsförsäkringen tecknats, säger Eva Erlandsson, på branschorganisationen Svensk försäkring.

Finns stark kritik

Det finns stark kritik mot privata sjukvårdsförsäkringar. Västerbottens regionråd Peter Olofsson (S) menar att det riskerar att skapa ett A- och B-lag inom sjukvården.

Vd:n Torbjörn Hornliden har förståelse för kritiken, men menar att syftet bakom att hans anställda får en sjukvårdsförsäkring är att minska lidandet för de anställda och att snabbt få tillbaka dem i arbete.

– Jag önskar förstås att det inte behövdes. Att det alltid bara var några veckors väntetid på vilken behandling som helst, men så ser det ju inte ut tyvärr, säger Torbjörn Hornliden.

Vad är en privat sjukvårdsförsäkring?

• Privat sjukvårdsförsäkring är inte samma sak som sjukförsäkring. Den som har en privat sjukvårdsförsäkring kan få snabbare tillgång till vård och operationer och kan få träffa specialistläkare utan remiss. Hos flera bolag ingår medicinsk rådgivning dygnet runt.

• Flera stora försäkringsbolag garanterar möte med en specialistläkare inom sex-sju dagar, beroende på bolag, och operation inom 14-20 dagar.

Vad är skillnaden på en sjukförsäkring och privat sjukvårdsförsäkring?

• En sjukförsäkring ersätter ofta inkomstbortfall för den som blir sjukskriven, medan en privat sjukvårdsförsäkring ger tillgång till rådgivning, specialistvård och operationer.

Källa: Konsumenternas.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.