”Var ett plus att slippa mensen” – hör Mathilda Gustafsson och barnmorskan Jenny Nederberg barmorska i Umeå. Foto: SVT

Allt fler väljer att skippa mens – barnmorskan: ”Skönt att slippa”

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit allt vanligare att unga kvinnor väljer att skippa att ha mens – med hjälp av preventivmedel. Detta vittnar barnmorskor om.

– Det är inte farligt att inte ha mens om man står på p-piller, säger Lena Marions, docent i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet.

– Man ska ha mens i många år, det kan vara skönt att slippa, säger Jenny Nederberg, barnmorska vid ungdomsmottagningen Umeå.

När kvinnor äter p-piller är några av tabletterna utan hormoner – de kallas för sockerpiller. Under dagarna man äter dessa piller får man en så kallad bortfallsblödning, som är ungefär som en mens.

Sedan några år tillbaka har barnmorskor informerat om kvinnor om att det är möjligt att skippa dessa sockerpiller och istället fortsätta äta tabletter med hormoner under alla dagar. Gör man detta slipper man blödningen.

– Det är fler som gör det. Vilket som beror på att vi som vårdgivare har blivit bättre på att informera om möjligheter. Det har vi jobbat aktivt med, säger Lena Marions.

”Ingen riktig mens”

Anledningen till att sockerpillerna fanns var att man tidigare försökte imitera en vanlig menscykel. Men det finns enligt Lena Marions ingen anledning att göra detta.

– Uppehållet är ingen riktig mens. Man har ingen ägglossning om man äter p-piller och har inget behov av att ha en blödning.

Lena Marions menar att det inte finns några ökade risker med att skippa mensen på detta sätt. Och menar att många kvinnor ser många fördelar med det.

– Vid svår mensvärk, riklig mensblödning eller endometrios då föreslår vi det också, säger Lena Marions.

Unga med mensproblem får hjälp

När det gäller förskrivningen av p-piller så har den i stort sjunkit något de senaste åren, medan användningen av hormonspiral och p-stav har ökat. 

Förskrivningen av preventivmedel till unga tjejer mellan 10-14 år har ökat de senaste åren, både när det gäller p-piller och hormonspiral eller p-stav. De senaste fem åren har antalet patienter ökar med 119 procent.

– Det är en liten grupp där många har jättestora mensproblem. De kan handla om personer som blöder så mycket så att man får problem eller har kraftig mensvärk. Jag tror att unga tjejer med oregelbunden riklig mens kanske får hjälp i högre utsträckning, säger Lena Marions.

Mathilda Gustafsson från Umeå är en av alla ungdomar i Umeå som använder p-stav för att slippa mens.

– Det var ett plus att slippa mensen, säger hon.

Hör henne berätta hur hon resonerat i klippet. Hör också Jenny Nederberg, barmorska vid ungdomsmottagningen Umeå, berätta om fördelarna med att slippa mensturationen.

Antalet patienter som fått preventivmedel utskrivet:

Flickor 10-14 år: 

Hormonspiral och p-stav:

2006: 158

2015: 413

2020: 967

P-piller, vaginalring, plåster eller p-spruta

2006: 2 633 patienter

2015: 2 844 patienter

2020: 6 160 patienter

Kvinnor 0-85 år:

Hormonspiral och p-stav:

2006: 62 864

2015: 106 680

2020: 122 273

P-piller, vaginalring, plåster eller p-spruta

2006: 573 442 patienter

2015: 528 899 patienter

2020: 510 164 patienter

Fakta: Socialstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.