Telefon och en man i medelåldern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur upptäcks bidragsfusk? I videon svarar Oscar Oscarsson, områdeschef på Försäkringskassan, på tre frågor om felaktiga bidrag. Foto: Ida Thellenberg/SVT

Allt mer bidragsfusk upptäcks – rekordår för Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan upptäcker allt mer fusk med ersättningar – förra året var ett rekordår för återkrav och stoppade felaktiga utbetalningar. Totalt handlade det om utbetalningar på 2,2 miljarder kronor.

– Det är otroligt mycket pengar, säger Oscar Oscarsson, områdeschef på Försäkringskassan.

I hela riket utfördes cirka 23 000 kontrollutredningar förra året. Totalt resulterade utredningarna i återkrav och förhindrade felaktiga utbetalningar till en summa av cirka 2,2 miljarder kronor, enligt Försäkringskassan.

– 2023 var ett rekordår för återkrav och förhindrade felaktiga utbetalningar. Det ökar lite grann från år till år. Det är lite svårt att säga vad det beror på, säger Oscar Oscarsson, områdeschef på Försäkringskassan.

De vanligaste misstänkta bedrägerierna rör ersättningar som tillfällig föräldrapenning, föräldrapenning, bostadsbidrag och sjukpenning.

– Det handlar om att de ersättningarna är störst och utnyttjas av många. Men ibland sker det oavsiktliga fel och då riktar vi ett återkrav istället, säger Oscar Oscarsson.

”Tittar på systematik”

I ungefär 25 procent av de utredningarna Försäkringskassan gör leder till en polisanmälan.

– Vi tittar på om det finns någon systematik i uppgifterna man lämnat eller något annat upplägg som vi misstänker är ett kriminellt uppsåt, säger Oscar Oscarsson.

– Vi jobbar med hela spektrat, från slarvfel till grovt kriminaliserad brottslighet.

Förra året genomförde Försäkringskassan i Västerbotten 334 kontrollutredningar. Utredningarna resulterade i återkrav och förhindrade felaktiga utbetalningar till en summa av cirka 28 miljoner kronor. Utifrån dessa utredningar gjorde Försäkringskassan även 71 polisanmälningar.

– Vi polisanmäler i de fall där vi bedömer att det är med brottsligt uppsåt som den försäkrade lämnat felaktiga uppgifter, säger Oscar Oscarsson, områdeschef för Försäkringskassans kontrollenhet Norra Sverige.

Antal polisanmälningar 2023

Riket: 5 912

Västerbottens län: 71

Stockholms län: 1 434

Uppsala län: 191

Södermanlands län: 234

Östergötlands län: 249

Jönköpings län: 236

Kronobergs län: 167

Kalmar län: 132

Gotlands län: 20

Blekinge län: 81

Skåne län: 970

Hallands län: 138

Västra Götalands län: 1 075

Värmlands län: 108

Örebro län: 188

Västmanlands län: 159

Dalarnas län: 101

Gävleborgs län: 144

Västernorrlands län: 76

Jämtlands län: 41

Norrbottens län: 81

Kan inte anges (t.ex. ett företag eller personen utvandrad): 16

Fakta: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.